Pocetna » Letovanje » Egzotične Destinacije » Antalija i Lara
 
Detalji
Antalija ima bogatu istoriju, o čemu svedoče tragovi: helenske, rimske i ranohrišćanske kulture, a od 13 veka i spomenici seldžučke i otomaske kulture.
 
 
Danas broji skoro 800.000 stanovnika. Naselje se formiralo u podnožju planine Taurus, na dve krečnjačke zaravni.
Stara čaršija, Kaleići, predstavlja izvanrednu turističku atrakciju.
Antalija, ranije poznata jos kao Adalija ili Atalija (grčki), mediteranski grad, sedište provincije Antalija. Grad se brzo razvija od 1970. kao turistički centar regije. Danas broji skoro 800.000 stanovnika. Naselje se formiralo u podnožju planine Taurus, na dve krečnjačke zaravni.

Antalija ima bogatu istoriju, o čemu svedoče tragovi: helenske, rimske i ranohrišćanske kulture, a od 13 veka i spomenici seldžučke i otomaske kulture. U okolnim krečnjačkim stenam nalaze se grobnice iz helenskog perioda. U drugom veku naše ere Rimljani podižu slavoluk u čast imperatora Hadrijana, koji je dobro očuvan, kao i gradski bedemi.

Stara čaršija, Kaleići, predstavlja izvanrednu turističku atrakciju, sa bazarima, restoranima i kafeima. Vizantijska crkva Panagija, danas džamija kao i vitko minare Yivli džamije, obloženo tirkiznim i plavim pločicama, predstavljaju razglednicu današnje Antalije. Iz obližnjeg mesta Mira je i Deda Mraz.

Najpoznatija plaža u Antaliji je Lara, gde je podignut najveći broj luksuznih hotela. Dalje prema jugu nižu se poznati turistički centri, smešteni na 150 kilometara, peskovite i peskovito šljunkovite obale: Belek, Side i Alanja. Severozapadno od Antalije prostire se šumoviti venac Taurusa u čijem se podnožju razvila turistička regija Kemera.Pogledaj i:

turska

,

letovanje

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Azurna Obala
Azurna obala obuhvata obalu između mesta Kasis i mesta Menton na italijanskoj granici. U nekim izvorima se kao zapadna grani...
Ostrva Markiz
Ostrva Markiz su grupa ostrva u Francuskoj Polineziji. Ostrva Markiz leže otprilike 1.600 km severoistočno od Tahitija. ...
Bali
To je jedno od najlepših ostrva na zemaljskoj kugli, koje je postalo sinonim za egzotiku, pravi tropski raj sa srebrnim peš...