Pocetna » Letovanje » Egzotične Destinacije » Tahiti
 
Egzotične Destinacije | dodato 22.02.2009.
 
 
Ostrvo se sastoji iz 2 kružna dela koja su spojena prevlakom. Prvobitno stanovništvo ostrva su Polinežani.
Na Tahitiju je 1890−ih živeo i slikao Pol Gogen.
Tahiti je najveće ostrvo u Francuskoj Polineziji. Nalazi se u arhipelagu Društvenih ostrva u južnom Pacifiku. Po popisu iz 2002, ostrvo ima 169.674 stanovnika. Najveći grad je Papete. Površina ostrva je 1.048 km².

Ostrvo se sastoji iz 2 kružna dela koja su spojena prevlakom. Oba dela su vulkanskog porekla, a zovu se „Tahiti nui“ (Veliki Tahiti) i „Tahiti iti“ (Mali Tahiti). Većina stanovništva živi na Velikom Tahitiju. Vegetacija na ostrvu je gusta tropska. Ostrvo je pogodno za poljoprivredu, a okolni okean je bogat ribom.

Najznačajniji evropski istraživač koji je pisao o Tahitiju bio je Luj−Antoan de Bugenvil. Njegovi spisi su u Evropi stvorili sliku o Tahitiju kao rajskom ostrvu na kome ljudi žive srećno i jednostavno, neiskvareni civilizacijom. Takve predstave inspirisale su utopijski koncept o „plemenitom divljaku“ u evropskoj filozofiji, recimo u delima Žan−Žak Rusoa. Ostrvo je posetio i opisao Džems Kuk 1774. Tifus i velike boginje su krajem 18. veka gotovo uništile lokalnu populaciju.

Godine 1880, Francuzi su preuzeli suverenitet nad Tahitijem, koji je do tada bio pod njihovim protektoratom (od 1840−ih).
Na ostrvu se koriste tahićanski i francuski jezik. Postoji Univerzitet Francuske Polinezije (Université de la Polynésie Française). Značajna je lokalna muzika, uz korišćenje originalnih instrumenata, i različite vrste plesa. Na Tahitiju je 1890−ih živeo i slikao Pol Gogen.Pogledaj i:

tahiti

,

ostrvo

,

leto

,

more

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Alanja
Alanja se nalazi na oko 130km južno od Antalije i oko 120km od aerodroma. Rivijera se prostire na oko 50km obale, sa bezbroj...
Kemer
Već na par kilometara od Antalije nižu se turistička naselja: Beldibi, Gejnuk, Kemer, Kiriš i Tekirova. Samo naselje Keme...
Azurna Obala
Azurna obala obuhvata obalu između mesta Kasis i mesta Menton na italijanskoj granici. U nekim izvorima se kao zapadna grani...