Pocetna » Letovanje » Egzotične Destinacije » Uskršnje ostrvo
 
 
 
Danas je ostrvo prvorazredna turistička destinacija. Veliki broj turista je pretnja opstanku lokalne kulture i načina života.
Ovo je jedno od najizolovanijih ostrva na svetu.
Uskršnje ostrvo je polinezijsko ostrvo u južnom Pacifiku koje pripada Čileu. Nalazi se 3.600 kilometara zapadno od kontinentalne obale Čilea i 2.075 kilometara istočno od Ostrva Pitkern. Otuda, ovo je jedno od najizolovanijih ostrva na svetu.
Rapa Nui nije izvorno ime ostrva. Njega su doneli radnici sa ostrva Rapa Iti (ostrva Austral, Francuska Polinezija). Izvorno ime je Te pito o te henua (Pupak sveta), ali i ovo ime izgleda potiče sa ostrva Markiz. Ostrvo je trouglastog oblika, ima površinu od 163.6 km² i 3791 stanovnika (po popisu iz 2002.). U glavnom naselju Hanga Roa živi njih 3304.
Biljni i životinjski svet je danas jako proređen. Ostrvo je, u osnovi, pokriveno travom. Nekada su na ostrvu postojale endemične vrste palmi, grmova i drugih biljaka i ptica.
Uskršnje ostrvo je čuveno širom sveta po svojim moai statuama, koje se nalaze uz obale ostrva (vidi: Kultura Uskršnjeg ostrva). Danas je ostrvo prvorazredna turistička destinacija. Veliki broj turista je pretnja opstanku lokalne kulture i načina života.
Evropljani su prvi put stigli na ostrvo 1722, na Uskrs, kada je holandski pomorac Jakob Rogeven stigao i zatekao 2-3 hiljade stanovnika na ostrvu. Stanovništvo je u to vreme bilo u velikom opadanju usled prenaseljenosti, uništenja šuma i drugih prirodnih resursa.
Iako se populacija kasnije povećala do 4000, sredinom 19. veka, deportacije robovske radne snage i bolesti su smanjile stanovništvo na samo 110 (1877). Današnje stanovništvo je kombinacija potomaka ovih prastanovnika (60%) i došljaka iz Čilea (40%). Ostrvo je ušlo u sastav Čilea 1888.Pogledaj i:

uskršnje ostrvo

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Alanja
Alanja se nalazi na oko 130km južno od Antalije i oko 120km od aerodroma. Rivijera se prostire na oko 50km obale, sa bezbroj...
Azurna Obala
Azurna obala obuhvata obalu između mesta Kasis i mesta Menton na italijanskoj granici. U nekim izvorima se kao zapadna grani...
Goa
Goa je savezna država Indije. Nalazi se na zapadnoj obali Indije na Arapskom moru u području zvanom Konkan, a graniči se s...