Pocetna » Ponuda » City Break » Pet najlepših panorama
 
City Break | dodato 02.08.2010.
Detalji
Panorame prave jedinstveno strukturisane kompozicije, gde visina zgrada, njihov broj i arhitektura, igraju značajnu ulogu.
 
 
Ljudi mnogo češće i lakše prepoznaju panorame nekih gradova, nego što tu istu zemlju uspeju da prepoznaju po njenoj zastavi ili nacionalnom simbolu.
Predstavljamo vam pet najimpresivnijih panorama na svetu.
Panorame prave jedinstveno strukturisane kompozicije, gde visina zgrada, njihov broj i arhitektura, igraju značajnu ulogu u "izgradnji" prelepih "crta" nekog grada. Predstavljamo vam pet najimpresivnijih panorama na svetu.


Hong Kong, Kina
Panorama Hong Konga uvek nađe svoje mesto na listama najlepših panorama na svetu. U gradu, koji je istovremeno velelepni finansijski centar i poslovna stanica Azije, nalazi se više od 7.600 zgrada, od čega je 40 oblakodera viših od 200 metara.

Manjak prostora i jedinstveni reljef strmih brda, planina, kao i 200 manjih okolnih ostrva, primorali su arhitekte da ulice budu gusto naseljene, kao i da zgrade budu što više.

Impresivna panorama sačinjena od modernih oblakodera naspram padina planina, kao i svetla grada koja zasijaju noću, čine da vam pogled na ovaj grad istinski oduzima dah.


Rio de Žaneiro, Brazil
Iako u gradu ima svega nekoliko oblakodera, panorama Rio de Žaneira je prelepa zahvaljujući fascinantnom prirodnom reljefu mesta na kojem je grad nastao.

Na samoj obali Atlantskog okeana, okružen brdima i stenovitim planinama, iz bilo kog ugla da posmatrate, panorama grada će biti veličanstvena. Pažnju će vam svakako privući poznata statua Isusa Hrista, kao i pogled na čuvenu plažu Kopakabana.

Na hiljade turista godišnje ovde dolazi kako bi se divili prelepim pogledima na Rio de Žaneiro.


Šangaj, Kina
Panorama Šangaja, najvećeg grada Kine (20 miliona stanovnika) je istinski veličanstvena. Od malog ribarskog mesta, Šangaj je brzo rastao tokom XIX veka i danas je jedan od glavnih poslovnih centara Azije.

Krajem 2004. godine, Šangaj se mogao ponositi sa čak 6,700 zgrada, od kojih je svaka imala najmanje 11 spratova, a mnoge su i više od 200 metara. Najpoznatije zgrade su zgrada Svetskog finansijskog centra (101 sprat, 492 metra), na kojoj se nalazi najviši vidikovac na svetu, kao i Oriental Pearl - televizijski toranj, čiji se futuristički izgled i metalne sfere lako prepoznaju iz daljine.


Sidnej, Australija
Sidnej možda nema najviše zgrade, ali ne može se poreći da ovaj grad ima jednu od najprepoznatljivijih silueta na svetu.

Najveći grad Australije, poznat i po nadimku "Lučki grad", nastao je na brdima, oko Sidnejske luke, gde se takođe nalazi i čuvena Opera.

Obalu zaliva ukrašavaju stotine oblakodera kao i cvetni dizajn Opere, što panoramu Sidneja stavlja na listu najlepših na svetu.


Njujork, SAD
Činjenica je da je panorama Njujorka najprepoznatljivija panorama na svetu. Ovaj grad ima najviše oblakodera koji su preko visine od 200 metara - čak 48. Čuvena Empire State Building je 42 godine držala rekord kao najviša zgrada na svetu, sa svoja 102 sprata.

Zahvaljujući prelepoj arhitekturi, Njujork ima takvu panoramu da se ni jedan drugi grad na svetu ne može pohvaliti lepšom.

(Putovanja.info) 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Amsterdam
Ulice, kanali i mostovi centra grada izgledaju kao ogromna paukova mreža u koju se čovek lako upeca i dobrovoljno postane ...
Madrid
Plaćanje i doplate u zemlji u vezi sa ovim putovanjem putnici izmiruju u dinarima po prodajnom kursu za efektivu Narodne ban...
Madrid
Madrid je glavni grad Španije i treći po veličini grad u Evropskoj uniji, broji sa predgrađem oko 5mil. stanovnika. Nalaz...