Pocetna » Ponuda » Svet » Zapadna Afrika
 
Svet | dodato 25.01.2009.
Detalji
AGENCIJA : Kon Tiki
BROJ DANA: 16 dana
CENA: 3.290 €
INFO: http://www.kontiki.rs/
 
 
Potrebna vakcina protiv žute groznice (važi deset godina), a preporučuju se pilule protiv malarije. Obavezno se obratiti Institutu za higijensku zaštitu, Dr Subotića br. 5, tel. 011/2684 566.
Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promene cene prevoza promeni cenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih učesnika otkaže putovanje. Minimum za realizaciju grupe je 15 putnika.
GANA, TOGO, BENIN

1.dan BEOGRAD – AMSTERDAM – AKRA Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla" kod šaltera Kon Tiki Travela u 06.00 sati. Poletanje za Amsterdam u 08.00 (let JU 262). Dolazak u 10.30. Poletanje za Akru u 13.40 (let KL 589). Obroci u avionu. Dolazak u 19.30. Transfer do hotela. Smeštaj. Večera. Noćenje.

2.dan AKRA Doručak. Celodnevno razgledanje Akre, istorijske prestonice Gane. Osnovali su je u 15. veku narod Ga, čiji su pripadnici imali kontrolu nad nekoliko sela u okolini. Danas je to grad pun kontrasta.
Obilazak Nacionalnog muzeja, parka Kvame Nkrumah, umetničke galerije, kao i Paa Džoa, prodavnice kovčega, u kojoj se isti prave po principima verovanja u zagrobni život. Oblikuju ih prema profesiji pokojnika. Vožnja pored Luka nezavisnosti i Trga crne zvezde, mesta gde se održavaju ceremonije. Iz daljine pogled na zamak Kristianborg, sedište vlade Gane. Ručak. Odlazak za Aburi, mestašce udaljeno 40 km severno od Akre. Za vreme kolonijalne vladavine bio je vazdušna banja, jer se nalazi na brdu. Danas je poznat kao mesto u kome se izrađuju predmeti umetničkih zanata, pre svega od drveta. Obilazak jedne od radionica kao i umetničko-zanatske pijace. Povratak u Akru. Večera. Noćenje.

3.dan AKRA – KUMASI Doručak. Polazak autobusom za oblast Ašanti, ka severo- zapadu zemlje. Usput obilazak jednog tipičnog sela, susret sa starešinom i većem sela, što pruža mogućnost da se na licu mesta nauči o jedinstvenoj kulturi i načinu života seljana. Dolazak u Kumasi. Ručak. Razgledanje Kumasija, drugog po veličini grada u Gani. Tri veka je bio prestonica carstva Ašanti. U 18. veku kroz njega je prolazio glavni trgovački put kojim su se prevozili robovi do obale. Obilazak Manjija, palate-muzeja, Nacionalnog kulturnog centra, Jubilarnog muzeja Prempeha Drugog. Razgledanje mača Okomfo Anokie koji je bio zaboden u zemlju 300 godina (po predanju, carstvo bi palo, ako bi se mač izvadio iz zemlje). Vožnja pored Univerziteta nauke i tehnologije, škole za umetnost i skulpturu, i dr. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

4.dan KUMASI Doručak. Obilazak Nacionalnog kulturnog centra. Prisustvovanje časovima igre i sviranja na bubnjevima. Ručak. Nastavak razgledanja obilaskom centralne pijace, jedne od najvećih otvorenih pijaca u zapadnoj Africi. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

5.dan KUMASI – ELMINA Doručak. Obilazak nekoliko sela u kojima su razvijeni umetnički zanati, izrada skulptura, duboreza, lutki plodnosti, tkanje i bojenje tekstila. Mogućnost kupovine suvenira i umetničkih proizvoda. Odlazak do jezera Bosomtve, jedinog prirodnog jezera u Gani. Ručak. Polazak ka centralnoj oblasti. Vožnja kroz sela i male gradove. Promena vegetacije, iz šuma ulazi se u savanu ka jugozapadu zemlje. Dolazak u Elminu. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

6.dan ELMINA Doručak. Elmina je malo, ali vrlo aktivno ribarsko mesto. Bila je jedno od prvih evropskih uporišta u zapadnoj Africi. Obilazak zamka na obali, koga su gradili Šveđani 1652. g. U njemu je bilo smešteno sedište britanske uprave do 1877. g. Razgledanje zamka i tvrđave. To je najstarije i najveće evropsko utvrđenje ikada sagrađeno u Sab-saharskoj Africi. Potiče iz 1482.g. Ručak. Slobodno posle podne za kupanje na plaži ili u hotelskom bazenu. Večera. Noćenje.

7.dan ELMINA – AKRA Doručak. Odlazak do Nacionalnog parka Kakum. Šetnja po stazi Kuntan omogućuje da se vide razne vrste lekovitih i drugih biljaka, ogromna stabla ove kišne šume i životinje. Nastavak putovanja za Akru. Dolazak. Večera. Noćenje.

8.dan AKRA – HO Doručak. Vožnja ka jugoistoku Gane. Dolazak u Akosombo, mesto koje se nalazi na veoma lepom veštačkom jezeru Volta. Cela oblast je bila kamen spoticanja između Gane i Togoa. Ukrcavanje na brod. Vožnja po jednom od najvećih veštačkih jezera na svetu. Plovidba pored vrlo živopisnih sela. Ručak uz muziku na brodu. Iskrcavanje u gradu Ho, prestonici oblasti Volte u Gani, koji se nalazi pedesetak kilometara severoistočno od Akosomba.Transfer do hotela. Smeštaj. Večera. Noćenje.

9.dan HO - LOME (TOGO) Doručak. Razgledanje istorijskog grada Ho. Grad je bio prestonica oblasti Volte i Togoa za vreme nemačke kolonijalne vladavine u 18. i 19. veku, sve do Prvog svetskog rata. Danas je to miran poljoprivredni gardić, u podnožju planine Adaklu. Polazak ka graničnom prelazu Aflao (oko sat i po vožnje, jugoistočno od Hoa). Posle pasoških i carinskih formalnosti nastavak putovanja za Lome. Ručak. Razgledanje glavnog grada Togoa, Lome, koji je i pored političkih problema iz ne tako davne prošlosti zadržao vrlo prijatnu i živahnu atmosferu. Odlazak do koloritne ribarske luke, a zatim do pijace fetiša u srcu tradicionalne medicine i vudu kulta u gradu i okolini. Vožnja do Nacionalnog muzeja, Trga nezavisnosti, umetničkog sela, ulice umetnika, centralne pijace i dr. Dolazak u hotel. Smeštaj. Večera sa folklornom predstavom. Noćenje.

10.dan LOME – SIO LEBE – LOME Doručak. Polazak za rudarsko selo Kpogame, u kome se nalaze bogata nalazišta fosfata. Odlazak u selo Jogon. Upoznavanje sa seoskim starešinama i seljanima. Nastavak putovanja kroz ruralne predele. Prelazak preko reke Sio Kanuima do gradića Devego. Ručak. Povratak u Lome. Večera. Noćenje.

11.dan LOME – JEZERO TOGO – LOME Doručak. Polazak za Agbodrafo, mesto na jezeru Togo, tridesetak kilometara od Lomea. Vožnja kroz plantaže kokosovih palmi. Agbodrafo, za vreme Portugalaca poznat kao Porto Seguro, bio je jedno od mesta u kome su se nalazile tamnice sa robovima. Obilazak jedne od njih. Nastavak vožnje ka ribarskom selu Pedakonđi, gde se može videti svakodnevno obavljanje poslova. Odlazak za Gliđi, preko Aneha, prve prestonice Togoa. Gliđi je spiritualni centar naroda Guen u kome se mogu videti glavna svetilišta vudu božanstava. Na licu mesta informacije o važnoj ceremoniji „uzdizanja svetog kamena". Ručak u Anehu. Vožnja do Hlanda, „izgubljenog sela". Prisustvovanje izvođenju ritualnih igara Zangbeta, tradicionalnih noćnih čuvara. Povratak u Lome. Večera. Noćenje.

12.dan LOME - UIDA (BENIN) – KOTONU Doručak. Polazak ka graničnom prelazu Hila Konđi. Odlazak za Uidu. Veoma je poznata kao snažno vudu uporište. Za vreme portugalske vladavine tu je bio stacioniran i odatle se izvozio veliki broj robova. Obilazak Svete šume Kpase, istorijskog muzeja, stare tvrđave u kojoj su čuvali robove. Vožnja „putem robova do kapije bez povratka”, obilazak Hrama svetog pitona. Ručak. Nastavak putovanja krstarenjem između Abomea i Kalavija na jezeru Noku. Iskrcavanje u Ganviju, najvećem selu na stubovima u Africi. Prisustvovanje igrama na vodi, obilazak Kuće frankofonije, Staze ljubavnika. Poseta plovećoj pijaci i prodavnici suvenira. Dolazak u Kotonu. Smeštaj. Večera. Noćenje.

13.dan KOTONU - ABOMEJ – KOTONU Doručak. Odlazak za Abomej. Usputno zaustavljanje kod Alade, gde postoji memorijal posvećen Tusen Luvertiru, oslobodiocu Haitija, gde je vudu kult prenesen iz Benina i ostalih zemalja zapadne Afrike. Dolazak u Abomej, nekadašnju prestonicu kraljevine Dahomej. Poseta aktuelnom kralju Agoli Agbo, koga u njegovoj palati čuvaju Amazonke koje će izvesti svoj ples. Poseta Istorijskom muzeju u kome se može videti soba-tron, oružje, zajednička grobnica u kojoj je sahranjeno 41 kraljevih žena i dr. Ručak. Povratak u Kotonu. Večera. Noćenje.

14.dan KOTONU – PORT NOVO – KOTONU Doručak. Polazak za Port Novo, administrativni glavni grad republike Benin. Obilazak Honme, nekadašnje palate kralja Tofa, Etnografskog muzeja i pijace. Povratak u Kotonu. Ručak. Slobodno posle podne. Večera. Noćenje.

15.dan KOTONU – PARIZ Doručak. Slobodan dan za individualne obilaske ili odmor pored hotelskog bazena. Napuštanje soba u 12.00. Uveče transfer na aerodrom. Poletanje za Pariz u 23.10 (let AF 813). Obroci u avionu.
16.dan PARIZ – BEOGRAD (30. mart 2009.) Dolazak u Pariz u 06.15. Nastavak putovanja za Beograd u 09.35 (let AF 2988).Pogledaj i:

kon tiki

,

afrika

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Upoznajte Berlin iz novog ugla
Za turiste kojima su dosadili obilasci muzeja i slikanje na gradskim trgovima, Berlin nudi nešto novo....
Cena noćenja u orbiti?
Ruska kompanija "Orbital Tehnolodži" najavila je da će napravti hotel na komercijalnoj svemirskoj stanici u orbiti oko Zeml...
New York
”Big apple”, kako ga drugačije zovu, jedno je od najneobičnijih i najzanimljivijih mesta u SAD-u pa i šire. Ovaj grad...