Pocetna » Ponuda » Evropa » Grčka Srbima i dalje najmilija
 
Detalji
Grčka je, dakle, i dalje bez premca destinacija broj jedan, koja će, kada stignu zvanični rezultati, preći magičnih pola miliona turista.
 
 
Grčka i ove godine najpopularnije odredište naših turista. Pored Grčke, Crne Gore, Turske i Egipta, Srbi 'otkrili' i špansku obalu Kosta brava.
Braca Grci!
Kod srpskih turista kao da nema nedoumice kada je u pitanju odmor, jer Grčka, Crna Gora i Turska i dalje su najpopularnija odredišta.

Na četvrtom i petom mestu su Egipat i Tunis, a jedino iznenađenje ovog leta je Španija. Za to vreme je Hrvatska prošla ispod očekivanja koja su bila veoma ambiciozna, a tome mogu da 'zahvale' mnogobrojnim incidentima čije su žrtve bili srpski turisti.

Grčka je, dakle, i dalje bez premca destinacija broj jedan, koja će, kada stignu zvanični rezultati, preći magičnih pola miliona turista.

Srpski turisti su, pišu grčki mediji, spasli sezonu na severu ostrva, a na Krfu im je dodeljena i titula 'najomiljenijih turista'. Po 7.000 srpskih turista je svakodnevno prelazilo granicu Evzoni, čak i u vreme štrajkova, a za to zaslužna činjenica da su vlasnici srpskih agencija smeštaj zakupili još prošle jeseni, a srpski turisti letovanje počeli da uplaćuju oko novogodišnjih praznika.

Grčka ostrva su neuporedivo manje popularna od severne Grčke, gde može da se stigne kolima ili autobusom i gde je daleko jeftinije letovanje. Oko 15.000 naših turista uživalo je na grčkim ostrvima, što je zanemarljivo u odnosu na 500.000, koliko ih je bilo na potezu od Tasosa do Krfa. Zanimljivo je da je Zakintos sa 38 čartera „pobedio“ Krit (sa oko 20), Rodos (sa 22) i Krf (sa oko 20).

Zanimljivo je da je ubedljivo najveći broj čarter letova sa aerodroma "Nikola Tesla“ otišao put Antalije (oko 140), ali je ukupan broj čartera za Egipat (170) veći od onih koji su otišli ka turskoj obali. Broj odredišta ka Turskoj je, dakle, prepolovljen, a prema Egiptu udvostručen.

Hurgada je ove godine jednostavno 'buknula', a pretpostavlja se da je glavni razlog cena, jer je paket-aranžman (avion, hotel, polupansion) i u špicu sezone mogao da se nađe za oko 500 evra

Uostalom, kada se pogleda zarada, od naših turista najviše koristi imali su Turci, Egipćani i Tunižani, jer je u ovim zemljama od srpskih gostiju koristi imao čitav lanac turističkih radnika. Naši putnici su u ove tri zemlje putovali isključivo avionom preko turističkih agencija i bili su smešteni u hotelima.

Za razliku od prošlih godina u Španiju su počeli da putuju i srpski turisti, a ne samo ekskurzije. Dobiti špansku vizu bilo je prava 'golgota', pa je ove godine, zahvaljujući ukidanju viza i uvođenju redovne avionske linije, oko 15.000 naših ljudi letovalo, uglavnom na Kosta bravi (kod Barselone) i Majorci.

Prema podacima Narodne banke, u prvih šest meseci srpski turisti su u inostranstvu potrošili 409 miliona dolara, što je dva odsto više u odnosu na isti period lane. Zahvaljujući velikom broju naših turista u Grčku je odneto najviše novca, a pretpostavlja se da je reč o 250 miliona evra, pišu "Večernje novosti".

Za zemlje u koje naši turisti letuju u paket-aranžmanima računica je jednostavnija. Našim turistima se isplati kada troše u Crnoj Gori, jer tom prilikom kupuju srpske proizvode pa se novac ponovo vraća u Srbiju. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Bez šetnje u kupaćim
Vlasti u Barseloni pokrenuće kampanju da odvrate turiste, da pre ili posle odlaska na plažu, hodaju u kupaćim kostimima....
Atina
Atina je glavni grad Grčke i prefekture Atika. Moderna Atina je veliki i kosmopolitski grad, dok je starogrčka Atina bila <...
Zašto ne želite da idete u Marsej
Neki bi ovo nazvali i uličnom umetnošću, ali......