Pocetna » Ponuda » Evropa » Kriza ne spušta cene
 
Evropa | dodato 02.06.2010.
Detalji
Sudeći prema ovim podacima, turističke agencije ne smatraju da će kriza u Grčkoj uticati na predstojeću sezonu.
 
 
Nemiri u Grčkoj ne donose popuste, pokazuje podatak da će putnici iz Srbije morati da plate 12 odsto više nego prošle godine.
Spartaaaa
Da nemiri u Grčkoj ne donose popuste na turističke aranžmane, pokazuje podatak da će letovanje u nekom od najpopularnijih grčkih mesta, putnici iz Srbije morati da plate 12 odsto više nego prošle godine.

Tako, na primer, deset noćenja u nekategorisanom apartmanu za dve osobe u Paralioji, sa autobusom prevozom, u proseku košta 20 evra više nego prošle godine. Istovremeno, Dasija na Krfu, beleži najveće poskupljenje - za čak 20 odsto.

Sudeći prema ovim podacima, turističke agencije ne smatraju da će kriza u Grčkoj uticati na predstojeću sezonu, jer u poređenju sa prošlom godinom, broj ponuda nije opao, već ih, naprotiv, ima više i to skoro za petinu. Grčka letovališta će dakle i dalje ostati nezamenljive letnje destinacije za turiste, barem za one koji su učestvovali u istraživanju koje je obavio sajt Putovanja.info.

"Preporuka na godišnjem kongresu Međunarodne asocijacije hotelijera i restauratera glasila je da se turistima ponude novi paket aranžmani, izleti i turistički sadržaji, kako se cene usled finansijske krize, ne bi snižavale. Ipak, činjenica da će turisti u proseku morati da izdvoje 10 odsto više za aranžmane, nije faktor zbog kojeg se mogu očekivati velike promene u broju uplaćenih turističkih paketa. Zahvaljujući ukidanju viznog režima, putovanja nikada nisu bila jednostavnija i popularnija, a iz istog razloga, putnici će uštedeti 35 evra po osobi, koliko su prethodnih godina izdvajali za vizne troškove", kaže direktor sajta Putovanja.info Miloš Lalić.

Ipak, ukoliko svoj odmor ovog leta žele da plate jeftinije, turisti se mogu opredeliti, recimo, za Stavros ili Laganas na Zakintosu, gde će aranžmani biti jeftiniji za 10 odsto.

Zanimljivo je da ni vesti o nemirima u Grčkoj ne utiču na to da posetioci iz Srbije da zaobiću ovu zemlju. Naime, više od polovine posetilaca sajta su zaljubljenici u ovu zemlju i prema njihovim rečima, neće se mnogo osvrtati na vesti o nemirima u Atini i Solunu jer, po pravilu, takvi nemiri ostaju u velikim gradovima i ne prelivaju se u turistička mesta.

Ipak, ukoliko se zbog nemira na kopnu, turisti upute ka nekom od popularnih ostrva, jeftinije mogu proći samo na Kritu i to u Retimnu za 5 odsto. Na svim drugim popularnim ostrvima, cene aranžmana su porasle od 5 do 20 odsto.

Međutim, za razliku od ponuda dostupnih za letovališta na Halkidikiju, broj ponuđenih aranžmana za ostrva je znatno manji u odnosu na prethodno leto - za petinu.

Sajt Putovanja.info došao je do ovih podataka uporednom analizom ponuda partnerskih agencija u periodu od juna do avgusta 2009, sa ponudama u istom periodu za predstojeću sezonu. (Putovanja.info) 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Obiđi Pariz - trčeći!
Pariz se može obilaziti na razne načine, a najnoviji je trčeći! Po ceni od 55 do 100 evra....
Bez šetnje u kupaćim
Vlasti u Barseloni pokrenuće kampanju da odvrate turiste, da pre ili posle odlaska na plažu, hodaju u kupaćim kostimima....
Paralia
Paralia – U srcu okruga Pieria u podnožju planine bogova – Olimpa, nalazi se centar turističke ponude - Paralia. Udobno...