Pocetna » Ponuda » Evropa » Evropske zemlje za "male pare"
 
Evropa | dodato 08.03.2011.
Detalji
Podsećamo Vas koji nemate para, nemojte čitati ovaj tekst i ložiti se džabe.
 
 
Portal za jeftina putovanja Priceoftravel.com sastavio je evropski bekpekerski indeks za ovu godinu, a ocenjeno je 40 gradova na Starom kontinentu.
Podsećamo Vas koji nemate para, nemojte čitati ovaj tekst i ložiti se džabe.
Krakov
Iako ga još nepravedno doživljavaju kao mesto izvan uobičajene evropske turističke rute, taj grad pruža najbolje od klasične Evrope. Predivna utvrđenja, dvorci, palate, trgovi i katedrale mogu da se razgledaju bez gužvi kakve su, na primer, u Pragu, a i cene su niže nego na drugim mestima. Krakov ujedno ima odličnu turističku infrastrukturu s pristupačnim hotelima, hostelima, barovima i restoranima, piše "Press".

Budimpešta
Još jedno mesto gde su cene, iako nešto više nego u Krakovu, osetno niže od ostatka Evrope. Ujedno je Budimpešta vizuelno izuzetno impresivan grad koji obiluje znamenitostima i turističkim sadržajima. Kraljevska palata na Budimu i gradsko središte Pešte nezaobilazna su turistička odredišta, kao i jedinstvene kupke nastale oko termalnih izvora. Teška kuhinja se možda neće svideti svima, ali onima koji vole začinjenu hranu predstavljaće pristupačan izvor zadovoljstva.

Istanbul
Jedan od najvećih i istorijski najznačajnijih gradova poslednjih godina je sve skuplji, ali je i dalje povoljan u odnosu na metropole severne Evrope. Preplavljen egzotičnim pijacama, džamijama, katedralama i ostalim znamenitostima, Istanbul je metropola koja se brzo menja, ali je i dalje prilično drugačija, delom i zbog činjenice da se nalazi i na azijskom tlu.

Prag
Istina je da Prag više nije ni približno jeftin kao nekad, kao i da je prepun turista, ali to ne znači da se u njemu ne može provesti relativno jeftino. Umesto u skupim hotelima, može se noćiti za osetno manje novca u hostelima ili privatnim sobama. Pivo je odlično, a još je jeftino van turističkih ulica, gde stranci ređe zalaze. Ista je priča i s hranom, pa pri odabiru restorana pokušajte da pronađete mesto gde zalaze lokalci.

Briž
Premda spada u tradicionalno skup deo evropskog kontinenta, Briž može da bude vrlo pristupačan. Zahvaljujući velikom broju hostela, taj srednjevekovni grad ima mesta za hiljade bekpekera i "običnih" putnika koji žele da prođu jeftinije. Ako želite da smanjite cenu boravka, važno je samo da izbegnete najskuplje letnje mesece. Ceo grad može da se razgleda za svega nekoliko dana, ali je zbog ugodne atmosfere odlično odredište i za duži boravak.

Lisabon
Portugalsku prestonicu mnogi porede s Madridom ili Barselonom, ali Lisabon je, osim sličnosti zbog pristupačnih cena, potpuno drugačiji od svih velikih gradova u Španiji. Osim u hostelima, smeštaj se po normalnim cenama može pronaći i u mnogim pansionima ili manjim hotelima. Takođe, grad vrvi od pristupačnih restorana i barova, a i bogat noćni život neće vas naterati u bankrot.

Berlin
Neobično je da je toliko godina posle nemačkog ujedinjenja Berlin ostao toliko jeftiniji od, na primer, Minhena ili Hamburga. Tajna leži u činjenici da je polovina grada nekada bio istočni Berlin s desetinama hiljada komunističkih građevina koje su danas izvor jeftinog smeštaja. Pored pristupačnih hostela i pansiona, moći ćete da uživate u trendovskim galerijama i neobičnim barovima u kojima su cene ostale iste kao u nekadašnjem istočnom bloku.

London
Mnogi doživljavaju London najskupljim gradom u Evropi. U nekim slučajevima to jeste tačno, ali i ne mora da bude. I dok su mnoge stvari izuzetno skupe (riba i krompirići, na primer), tokom cele godine može da se pronađe smeštaj po izuzetno popularnim cenama. Za razliku od ostalih turističkih gradova, posetioci u Londonu neće morati da troše na muzeje koji su besplatni.

Rejkjavik
Nije istina da je Rejkjavik jeftin, ali činjenica je da je poslednjih godina osetno jeftiniji. Kako su cene pale zbog krize, pravo je vreme za posetu, tim više što se privredna situacija na Islandu popravlja, pa se očekuje da će se i cene vratiti na staro. Glavni grad odlično je polazište za obilazak ostrva do kojeg se, takođe zahvaljujući krizi, vrlo jeftino može doputovati avionima islandskih kompanija.

Atina
Iako nije ni približno jeftina kao nekada, Atina je zbog znamenitosti i dalje privlačna velikom broju turista. Situaciju popravlja i mogućnost povoljnog smeštaja na lokacijama koje su u centru svega što treba videti. Ali, s obzirom na to da je za razgledanje Atine dovoljno nekoliko dana, metroom se iz središta grada možete uputiti do luke Pirej, a odatle na neko od sunčanih ostrva.

Madrid
Cela Španija je izuzetno jeftina, uključujući glavni grad Madrid, gde su cene ipak nešto više nego u provinciji. Španska metropola uglađena je i uredna celog dana, ali uveče počinje zabava i sve se menja. Oni koji ne mogu da dočekaju kasne noćne sate, tokom dana mogu da se zadovolje čašom piva ili vina u brojnim kafićima ili da pregrizu nešto u jeftinim tapas barovima na svakom uglu. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kriza ne spušta cene
Nemiri u Grčkoj ne donose popuste, pokazuje podatak da će putnici iz Srbije morati da plate 12 odsto više nego prošle god...
Leto u Španiji
Agencija ne snosi odgovornost u slučaju nedobijanja vize i u tom slučaju smatra se da putnik odustaje od aranžmana i podle...
Sicilija - Rim - Napulj
Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma,
oč...