Pocetna » Letovanje » Evropski Gradovi » Bilbao
 
Evropski Gradovi | dodato 01.04.2009.
 
 
Važnu ulogu u Bilbau igra veoma poznati fudbalski klub FK Atletik u kome su tradicionalno samo baskijski igrači.
Dijego Lopez de Aro osnovao je grad na ušću Nerviona 15. juna 1300. godine.
Bilbao je najveći grad španske autonomne pokrajine Baskije i glavni grad provincije Biskaja. Nalazi se na ušću reke Nervion u Kantabrijsko more u Baskijskom zalivu. Bilbao je jedan od najvažnijih industrijskih i turističkih gradova Španije. Godine 1970. po broju stanovnika bio je šesti grad u Španiji, a do 1981. broj stanovnika porastao je na 433.115, ali je posle smanjen na 353.567 (2003.), a 2004. je imao 352.317 stanovnika.

Klima u Bilbau zavisi od vlažnog morskog vazduha, kao i od morskih oluja. Temeratura je skoro tokom čitave godine iznad nule, a vetar je u proleće i jesen jači. Prosečna temperatura je leti 20ºS, a zimi 8ºS.

U centru turističkih interesa je muzej Gugenhajm koga je uredio američki arhitekta Frenk Geri. Spektakularna građevina predstavlja muzej od titana, stakla i krečnjaka i najbolji je primer arhitekture 20. veka. Suština predstavljene izložbe koja se menja je apstraktna umetnost. Ispred muzeja izloženo je umetničko delo pod nazivom „Kuca“ koje je obloženo cvećem i koje je trebalo da bude postavljeno samo u godini otvaranja muzeja, ali nakon protesta stanovništva kuci je „dozvoljeno“ da ostane ispred muzeja i svake godine je obložen svežim cvećem koje se po potrebi menja i češće.

Ostali muzeji u Bilbau su „Muzej lepe umetnosti“ (El Museo de Bellas Artes) koji je jedan od najvažnijih muzeja Španije i skoro je renoviran i u Starom gradu „Baskijski muzej“ (El Museo Etnográfico Vasco). Jedna od važnijih znamemitosti je Bazilika Begonja (La Basílica de Ntra. Sra. De Begoña)

Unutrašnjost grada prikazana je interesantnom arhitektonskom mešavinom stare i nove gradnje najrazličitijih stilova. Stari grad (Casco Viejo) prožet je uskim uličicama i u njemu se nalazi srednjovekovna katedrala. Šarenolika slika grada može delovati inovativno, ali i nesređeno. U svakom slučaju, to je rezultat znamenitog i živopisnog grada. Tome svakako doprinose mnogi parkovi i zelene površine do kojih se brzo peške može doći iz centra i sa kojih se pruža jedinstven pogled na grad.

Glavni nosioci saobraćaja su metro, železnica i ima više autobuskih linija. Aerodrom se nalazi na 9 km od grada i u oblasti u kojoj se nalazi poznat je pod nazivom Sondika.Pogledaj i:

bilbao

,

atletik

,

spanija

,

baskija

,

grad

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Iraklion
Iraklion ili Heraklion ili Iraklio je glavni grad istoimene prefekture Iraklion, periferije Krit. To je najveći grad južne ...
Drezden
Drezden je glavni grad nemačke savezne države Saksonija u dolini reke Elbe. U Drezdenu živi oko 500.000 stanovnika, a 1,25...
Valeta
Valeta, 6.315 stanovnika je glavni grad Malte. Zvanično ime koje je Red svetog Jovana dao gradu bilo je Humillima Civitas Va...