Pocetna » Letovanje » Evropski Gradovi » Bilbao
 
Evropski Gradovi | dodato 01.04.2009.
 
 
Važnu ulogu u Bilbau igra veoma poznati fudbalski klub FK Atletik u kome su tradicionalno samo baskijski igrači.
Dijego Lopez de Aro osnovao je grad na ušću Nerviona 15. juna 1300. godine.
Bilbao je najveći grad španske autonomne pokrajine Baskije i glavni grad provincije Biskaja. Nalazi se na ušću reke Nervion u Kantabrijsko more u Baskijskom zalivu. Bilbao je jedan od najvažnijih industrijskih i turističkih gradova Španije. Godine 1970. po broju stanovnika bio je šesti grad u Španiji, a do 1981. broj stanovnika porastao je na 433.115, ali je posle smanjen na 353.567 (2003.), a 2004. je imao 352.317 stanovnika.

Klima u Bilbau zavisi od vlažnog morskog vazduha, kao i od morskih oluja. Temeratura je skoro tokom čitave godine iznad nule, a vetar je u proleće i jesen jači. Prosečna temperatura je leti 20ºS, a zimi 8ºS.

U centru turističkih interesa je muzej Gugenhajm koga je uredio američki arhitekta Frenk Geri. Spektakularna građevina predstavlja muzej od titana, stakla i krečnjaka i najbolji je primer arhitekture 20. veka. Suština predstavljene izložbe koja se menja je apstraktna umetnost. Ispred muzeja izloženo je umetničko delo pod nazivom „Kuca“ koje je obloženo cvećem i koje je trebalo da bude postavljeno samo u godini otvaranja muzeja, ali nakon protesta stanovništva kuci je „dozvoljeno“ da ostane ispred muzeja i svake godine je obložen svežim cvećem koje se po potrebi menja i češće.

Ostali muzeji u Bilbau su „Muzej lepe umetnosti“ (El Museo de Bellas Artes) koji je jedan od najvažnijih muzeja Španije i skoro je renoviran i u Starom gradu „Baskijski muzej“ (El Museo Etnográfico Vasco). Jedna od važnijih znamemitosti je Bazilika Begonja (La Basílica de Ntra. Sra. De Begoña)

Unutrašnjost grada prikazana je interesantnom arhitektonskom mešavinom stare i nove gradnje najrazličitijih stilova. Stari grad (Casco Viejo) prožet je uskim uličicama i u njemu se nalazi srednjovekovna katedrala. Šarenolika slika grada može delovati inovativno, ali i nesređeno. U svakom slučaju, to je rezultat znamenitog i živopisnog grada. Tome svakako doprinose mnogi parkovi i zelene površine do kojih se brzo peške može doći iz centra i sa kojih se pruža jedinstven pogled na grad.

Glavni nosioci saobraćaja su metro, železnica i ima više autobuskih linija. Aerodrom se nalazi na 9 km od grada i u oblasti u kojoj se nalazi poznat je pod nazivom Sondika.Pogledaj i:

bilbao

,

atletik

,

spanija

,

baskija

,

grad

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Belfast
Belfast je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni grad Severne Irske. Najveći je grad u Severnoj Irskoj i u provinciji Alst...
Mursija
Mursija se nalazi u jugoistočnoj Španiji i glavni je grad autonomne pokrajine Mursije provincije Mursije. Ima jedan od najv...
Podgorica
Podgorica je glavni i najveći grad Crne Gore, dok Cetinje ima status prijestonice. Prema popisu iz 2003. imala je 136.473 st...