Pocetna » Letovanje » Evropski Gradovi » Tirana
 
Evropski Gradovi | dodato 01.04.2009.
 
 
Tirana se nalazi na reci Išm, i glavni je albanski industrijski i kulturni centar.
Tirana trenutno pokušava da razvije turističku industriju, mada su ovi napori otežani zbog političke nestabilnosti.
Tirana je glavni i najveći grad Albanije. Po zvaničnim procenama ima 353.400 stanovnika (2003.), mada druge procene navode znatno veći broj - čak do 1.000.000. Tirana je osnovana 1614, a postala je glavni grad 1920 godine.

Prosečna nadmorska visina iznosi 90 m. Tirana se nalazi na reci Išm, i glavni je albanski industrijski i kulturni centar. Glavne industrijske grane su poljoprivredna, tekstilna, farmaceutska i metalska. Tirana je doživela veliki rast i uspostavila mnogo novih industrijskih grana od 1920-ih. Tirana trenutno pokušava da razvije turističku industriju, mada su ovi napori otežani zbog političke nestabilnosti.

Ethembegova džamija (Et'hem Bey Mosque), čiju gradnju je 1789. započeo beg Mola, a završio 1821. godine njegov sin Hadži Ethem beg, parunuk Sulejmana Paše je značajan objekat. Još jedna interesantna građevina u blizini džamije, na Skenderbegovom trgu je kula sa satom (Kulla e Sahatit), izgrađena 1830. 2001. godine je završena izgradnja najveće crkve u Tirani, katoličke crkve svetog Pavla. Svetsko sedište islamskog religioznog reda Bektaši Sufi se nalazi u Tirani.

Grad je takođe sedište Univerziteta u Tirani, osnovanog 1957, i mnogih državnih i društvenih zdanja, kao što je Albanski institut nauka, Akademija umetnosti, Poljoprivredni univerzitet, Vojna akademija, Institut ministarstva spoljnih poslova, Narodna skupština, i Visoki sud.

Prosečna dnevna temperatura varira između 6,7°C stepeni u janurau i 31°C u julu. Prosečno godišnje padne oko 1.200 mililitara kiše. Najsuvlji meseci su juli i avgust.Pogledaj i:

tirana

,

albanija

,

grad

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Đenova
Đenova je grad i velika luka u Italiji, koja je tokom srednjeg veka bila središte države poznate pod imenom Đenovljanska ...
Bristol
Bristol je grad u Engleskoj i jedan od dva administrativna središta jugozapadne engleske. Bristol se proširio do tog dela i...
Barselona
Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i istoimene provincije Barselona na severoistoku Španije. Nalazi se ...