Pocetna » Letovanje » Evropski Gradovi » Bern
 
Evropski Gradovi | dodato 01.04.2009.
 
 
Bern je prvenstveno administrativni, univerzitetski i turistički centar. U njemu su ambasade i predstavništva preko 120 zemalja.
Radeći na univerzitetu u Bernu i sam Albert Ajnštajn je došao do čuvene teorije relativiteta.
Bern je glavni ali ne i najveći grad u Švajcarskoj. Ima 127.000 stanovnika i četvrti je grad po veličini posle Ciriha, Ženeve i Bazela. Grad je 1191. osnovao Berthold V nazvavši ga po medvedu kojeg je ubio. Postao je glavni grad bernskog kantona 1831. a 1848. godine i cele Švajcarske.

Centar Berna je velikim delom očuvan iz srednjeg veka i pod zaštitom je UNESKO-a. Najpoznatiji je sat iz 15. veka na kuli Citloge. Takođe veoma je značajna i impresivna gotička katedrala koja je ujedno i najviši sakralni objekat u zemlji i stara gradska kuća.

Bern je prvenstveno administrativni, univerzitetski i turistički centar. U njemu su ambasade i predstavništva preko 120 zemalja. Radeći na univerzitetu u Bernu i sam Albert Ajnštajn je došao do čuvene teorije relativiteta.

U centru grada još od 16. veka postoji javna medveđa jama poput one u zoološkom vrtu. Zgrada švajcarskog parlamenta izgrađena je u 19. veku i takođe je znamenitost Berna. Bašta ruža je bivše groblje 1913. pretvoreno u park. Verovatno najnovija zanimljivost Berna je nova fontana otvorena 2004. godine ispred zgrade parlamenta.Pogledaj i:

bern

,

svajcarska

,

grad

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Brisel
Brisel je glavni i najveći grad Belgije, i nezvanični glavni grad Evropske Unije. Gradska opština Brisela, koja danas obuh...
Granada
Granada je glavni grad provincije Granada u autonomnoj pokrajini Andaluzija u južnoj Španiji. Takođe podrazumeva i teritor...
Hamburg
Hamburg je grad i pokrajina u Nemačkoj, i drugi po veličini nemački grad, posle Berlina. Osim toga, on je šesti po velič...