Pocetna » Letovanje » Evropski Gradovi » Istanbul
 
Evropski Gradovi | dodato 04.03.2009.
 
 
Grad je izabran za Evropski grad kulture za 2010. godinu, zajedno sa Pečujom u Mađarskoj i Esenom u Nemačkoj.
Istanbul je grad u kome se susreću mnoge civilizacije i čiji su tragovi vidljivi širom grada. Klima Istanbula je umereno-kontinentalna.
Istanbul se nalazi na ulazu u Bosforski moreuz, a njegovo istorijsko srce smešteno je oko prirodne luke poznate i kao Zlatni Rog. Sa svojih 8.803.468 (11.372.613 sa periferijom) stanovnika, on je najveći grad Turske i jedan od najvećih evropskih gradova.

On je danas sedište istoimene oblasti, dok je delu grada poznatom kao Fanar sedište Vaseljenskog patrijarha. Grad je izabran za Evropski grad kulture za 2010. godinu, zajedno sa Pečujom u Mađarskoj i Esenom u Nemačkoj.

Prvu naseobinu na ovom mestu osnovali su grčki kolonisti iz Megare 667. pne. i nazvali su je Vizantion po svom kralju Bizasu. Tokom građanskog rata 196 godine, Septimije Sever ga opseda i teško razara, ali ga po dolasku na vlast obnavlja i grad se vrlo brzo oporavlja od toga.Konstantin Veliki odlučuje da na tom mestu podigne novu prestonicu, pošto mu se ono ukazalo u snu, i 330. godine osniva ga pod imenom Novi Rim.Taj naziv, međutim nije uhvatio korena i umesto toga sve više se koristio naziv Konstantinov grad tj. Konstantinopolj. Nakon raspada Rimskog carstva Carigrad postaje glavni grad Istočnog dela koji će biti nazvan Vizantija tek u novije vreme. Nikada u svojoj istoriji car i podanici Istočnog Rimskog carstva nisu sebe nazivali Vizantijci, niti su ikada svoju državu nazivali Vizantija. Oni su bili Romeji tokom cele svoje istorije, dok je antički naziv grada Vizantion bio potpuno van upotrebe.

Turski sultan Mehmed II uspeva da, nakon duge blokade i opsade, osvoji grad u poslednjem jurišu u utorak, 29. maja 1453, nakon čega je grad pretrpeo ogromno pljačkanje i razaranje, a u odbrani grada poginuo je i poslednji vizantijski car Konstantin Dragaš (Pad Carigrada (1453).

Carigrad, kao prestonica Turske imperije, doživljava veliku promenu iz Vizantijskog u Otomanski grad. Crkva sv.Sofija (Aja Sofija), kao i još nekoliko crkava u gradu, biva pretvorena u džamiju. Širom grada su podizane džamije, jer je svaki sultan hteo da gradnjom džamije pokaže svoju veličinu. Najlepše su svakako: Sulejmanova (koja je i najveća u gradu), Fatihova, Bajazitova i sultan Ahmetova.

Osnivanjem Turske republike 1923. prestonica se seli u Ankaru (Angoru), a grad od 1930. dobija zvanično ime Istanbul.Pedesetih godina 20. veka turska policija organizuje velike nasilne anti-grčke nerede. Kao posledica toga veliki broj Grka napušta Istanbul, a nekada brojna i napredna grčka zajednica u gradu biva drastično smanjena.

Istanbul se nalazi blizu Severnoanadolijskog raseda koji je odgovoran za nekoliko razornih zemljotresa u skorijoj istoriji. Istraživanja pokazuju da postoji velika verovatnoća da će Istanbul i okolinu zadesiti strahoviti zemljotresi u narednim decenijama. Blizina Mramornog mora donosi i opasnost od cunamija ako dođe do zemljotresa. Loš kvalitet gradnje većeg dela modernog grada preti da eventualne zemljotrese pretvori u razarajuće katastrofe.Pogledaj i:

istanbul

,

turska

,

grad

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Bari
Bari je grad u južnoj Italiji u regiji Apuliji. Nalazi se na Jadranskom moru. Drugi je po značaju ekonomski centar južne I...
Amsterdam
Amsterdam je najveći i glavni grad Holandije. Osnovan je krajem 12. veka kao malo ribarsko mesto na obali reke Amstel. Danas...
Helsinki
Helsinki je glavni i najveći grad u Finskoj. Nalazi se u južnom delu Finske, na Finskom zalivu (Baltičko more). Širi deo ...