Pocetna » Letovanje » Evropski Gradovi » Saragosa
 
Evropski Gradovi | dodato 25.02.2009.
 
 
U jednom malom mestu kraj saragose Dženeral Motors je 1982. otvorio fabriku Opel. Opel je postao jedan od glavnih oslonaca regionalne ekonomije.
U Saragosi se nalazi i španski vojni aerodrom sa bazom, koju su delili sa američkim vazduhoplovstvom do 1992.
Saragosa je glavni grad autonomne pokrajine Aragon, provincije Saragose i bivše kraljevine Aragon. Nalazi se na reci Ebro i njenim pritokama u velikoj dolini sa raznovrsnim krajolicima, od pustinjskog do guste šume, livada i planina. Saragosa je peti grad po veličini u Španiji. Šire gradsko područje ima 833.455 stanovnika. Grad se nalazi na 199 metara nadmorske visine.

Kartaginjani su na ostacima keltiberskog naselja sagradili vojno uporište i dali mu ime Salduba. Rimljani su izvršili invaziju i grad se našao u sastavu rimske kolonije Cesaravguste, koju je osnovao Oktavijan Avgust. U 5. veku Vizigoti osvajaju Saragosu. U Saragosi je osnovan jedan od ranih hrišćanskih sabora održan 380.

U jednom malom mestu kraj saragose Dženeral Motors je 1982. otvorio fabriku Opel. Opel je postao jedan od glavnih oslonaca regionalne ekonomije. Značaj poljoprivrede je vremenom postajao sve manji i manji. Druge važne fabrike sum : Balaj, koji proizvodi aparate za domaćinstvo i Kaf, koji proizvodi lokomotive.

U Saragosi se nalazi i španski vojni aerodrom sa bazom, koju su delili sa američkim vazduhoplovstvom do 1992. Danas služi kao trenažna baza za američke vojne avione. Tu se nalazi glavno sedište španske kopnene vojske. Ekonomija Saragose je od 2006. imala koristi od budućih projekata, kao što je sledeći svetski sajam Ekspo 2008.

Saragosa je povezana sa počecima hrišćanstva u Španiji. Prema predanju, Bogorodica se pojavila u 1. veku na stubu. Tu legendu obiležava bazilika koja se naziva "Nuestra Senjora del Pilar" . Taj događaj se u Saragosi obiležava 12. oktobra i predstavlja najveću svečanost u Saragosi. Taj dan se podudara sa Kolumbovim otkrićem Amerike. Svečanost traje 9 dana sa karnevalima, procesijama, plesom, vatrometom.Pogledaj i:

saragosa

,

spanija

,

evropa

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Leverkuzen
Leverkuzen je grad na jugu nemačke savezne države Severna Rajna-Vestfalija. Nalazi se na desnoj obali Rajne, na mestu gde s...
Brno
Brno je drugi po veličini grad u Češkoj Republici. Brno je istorijski glavni grad Moravske i sedište administrativnog reg...
Nansi
Nansi je grad u Loreni, u Francuskoj. Nansi je glavni grad departmana Mert i Mozel. Godine 2002. imao je oko 106.000 stanovni...