Pocetna » Letovanje » Evropski Gradovi » Sevilja
 
Evropski Gradovi | dodato 19.02.2009.
 
 
Američko zlato je odavde prevoženo brodovima do Antverpena ili Đenove koja su bila sedišta bankarstva i gde se skupljao novac za špansku krunu.
Sevilja je dugo bila važna morska luka pošto je sa morem povezana rekom Gvadalkivir.
Sevilja je kulturni, finansijski i umetnički centar južne Španije i glavni grad autonomne pokrajine Andaluzije i provincije Sevilja.

Po popisu iz 2005. Sevilja ima 704.154 stanovnika (sa predgrađima 1.043.000), dok sa okolnim naseljima ovaj broj dostiže cifru od 1.317.098 po istoj proceni, što je stavlja na četvrto mesto španskih metropola.

Grad su osnovali Tartešani u VIII ili IX veku pne. pod nazivom Hispal. Kasnije je ovde bila trgovačka kolonija koju su osvojili i razorili Feničani i Kartaginjani 216. pne. Scipion Afrikanac je 206. pne. u blizini izgradio veteransko naselje Italiku i počeo obnovu Hispala (lat. Hispalis). Julije Cezar je gradu dao status kolonije, dok je za vreme Ptolomeja bio metropola. Za vreme Vandala i Vizigota Hispal je bio centar južne Španije i imao je veći značaj od Kordube (današnje Kordobe). Od 711. Mavari kontrolišu grad, a svedok toga je arapska arhitektura u starijim delovima grada. 1248. grad osvaja Fernando III i pripaja ga kraljevini Kastilji.

Grad je smešten duboko na kopnu, ali samo 6 m iznad nivoa mora. Sevilja je dugo bila važna morska luka pošto je sa morem povezana rekom Gvadalkivir. U Sevilji je Magelan dobio brodove za svoj put oko sveta. Najveći deo srebra iz španskih kolonija dospevao je u ovu luku i ovde se nalazilo sedište vladine službe koja je nadgledala prekookeansku trgovinu. U Sevilji se nalazi najveći arhiv kad su u pitanju dokumenta španske administracije u Americi. Američko zlato je odatle prevoženo brodovima do Antverpena ili Đenove koja su bila sedišta bankarstva i gde se skupljao novac za špansku krunu. I druga roba je prvo dopremana u Sevilju: tako je npr. 1585. prva pošiljka čokolade stigla u ovaj grad i celu Evropu.

Gradska katedrala ili saborna crkva je izgrađena između 1401. i 1519. na mestu gradske džamije posle proterivanja muslimana iz Španije. Ovo je najveća katedrala među svim srednjovekovnim i gotskim katedralama, što se tiče i veličine i površine na kojoj je izgrađena. Alkazar koji se nalazi preko puta katedrale je stara mavarska palata. Njena rakonstrukcija u mudeharskom i renesansnom stilu je počela 1181. i trajala je preko 500 godina. Vrtovi oko palate su spoj mavarske i hrišćanske tradicije.

Zlatna kula je izgrađena za vreme Almohadske dinastije kao osmatračnica i odbrambena građevina na reci. Lanac je bio postavljen u vodi i pričvršćen za kulu da bi se sprečio ulazak nepoželjnih plovila u luku.

Gradska kuća je izgrađena u XVI veku, a fasada Novog trga (šp. Plaza Nueva) u XIX u neoklasičnom stilu.
Park Marija Luisa izgrađen je 1929. i danas ga okružuju mnogi spomenici kulture i muzeji.Pogledaj i:

sevilja

,

spanija

,

grad

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Madrid
Madrid je glavni grad Kraljevine Španije i autonomne pokrajine Madrid. Region (Madrid sa okolinom) se sa oko 5 miliona stano...
Beč
Beč je glavni grad i ujedno jedna od saveznih država Austrije. Sa oko 1.7 miliona stanovnika (2.3 miliona na širem područ...
Istanbul
Istanbul se nalazi na ulazu u Bosforski moreuz, a njegovo istorijsko srce smešteno je oko prirodne luke poznate i kao Zlatni...