Pocetna » Letovanje » Evropski Gradovi » Solun
 
Evropski Gradovi | dodato 22.01.2009.
 
 
Veruje se da je grad dobio ime po Tesaloniki,supruzi Kasandra i polusestri Aleksandra Velikog.
Grad je poznat kao velika luka i sajamski centar.
Solun je glavni grad prefekture Solun, u periferiji Središnja Makedonija. Solun je najznačajnija luka Balkana i drugi po veličini grad u Grčkoj, posle Atine.
U upravnim granicama grada Soluna živi oko 370 hiljada stanovnika, ali "Velikom Solunu" (šire gradsko područje), koji se sastoji od 16 gradskih i prigradskih opština, živi oko 1 milion žitelja ili svaki drugi stanovnik Periferije Središnja Makedonija. Gravitaciono područje grada obuhvata oko 3-4 miliona stanovnika severne Grčke.
Grad je poznat kao velika luka i sajamski centar. U gradu se održavaju i najveće bijenale grčke dijaspore.
Osnivač Soluna je kralj Kasandar 315. godine p.n.e.. Veruje se da je grad dobio ime po Tesaloniki,supruzi Kasandra i polusestri Aleksandra Velikog.
Grad se nalazi na vrhu Solunskog zaliva, duž kojeg se pruža dužinom od 20ak km. Zapadno od grada pruža se tzv. Solunsko polje, primorska ravnica blizu ušća Vardara u zaliv (20 km zapadno od grada). Sa drugih strana grad je okružen brdima planine Hortiatis.
Solun se nalazi u području izmenjene sredozemne klime, zahvaljujći otvorenosti grada i okoline uticajima iz unutrašnjosti Balkana. Zbog toga su zime sa negativnim temperaturam i omanjim količinama snega normalna pojava, što je bitno drugačije od južne Grčke i Atine. Mraz je takođe česta pojava zimi. Leta su topla, ali ne žarka sa retkim padavinama u vidu jakih pljuskova. Godišnja količina padavina je 451 mm.
Istorijski gledano, etnička struktura stanovništva Soluna se veoma promenila u poslednjih stotinak godina. Najuočljivije je prisustvo velikog broja jevreja Sefarda, koji su još u 19. veku činili polovinu stanovništva u gradu. I posle pripajanja grada savremnoj Grčkoj Jevreji su zadržali sva prava kao i Grci, koji je u gradu bilo sve više usled doseljavanja iz manjih mesta, kao i prebezima sa turskih područja u Maloj Aziji i na Pontu.
ako je Solun savremeni grad velikih bulevara, pravilnih blokova i velikih tgrova i parkova, grad je sačuvao mnoge građevine iz slove prošlosti, posebno one vezane za starorimsko i vizantijsko nasleđe. Grad je takođe bogat muzejima, galerijama i drugim ustanovama kulture, od kojih su neke naddržavnog značaja.
Najvažnije gradske znamenitosti su : Gradski Arheološki muzej, Arheološko nalazište antičke Grčke, Galerijeva Kapija, Bela Kula, Gornji grad, Aristotelov trg, Crkva Sv. Đorđa, OTE toranj ...Pogledaj i:

solun

,

grcka

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Malme
Malme je po broju stanovnika treći po redu grad u Švedskoj. Nalazi se u južnom delu zemlje, u regiji Skaniji čije je i sr...
Amsterdam
Amsterdam je najveći i glavni grad Holandije. Osnovan je krajem 12. veka kao malo ribarsko mesto na obali reke Amstel. Danas...
Riga
Riga je glavni grad Letonije i nalazi se na blizu ušća reke Daugave u Baltičko more. Riga je najveći grad u Baltičkim ze...