Pocetna » Letovanje » Evropski Gradovi » Malaga
 
Evropski Gradovi | dodato 22.01.2009.
 
 
Teritorija današnje Malage i okoline je bila naseljena još u praistoriji, što dokazuju arheološki ostaci kao što su dolmeni iz Antekere, pećine kao što je Pileta, Nerha itd.
Prosečna godišnja temperatura je 18ºC.
Malaga je posle Sevilje drugi po veličini grad autonomne pokrajine Andaluzije i glavni grad provincije Malaga. Malaga je peti grad u Španiji po broju stanovnika.
Nalazi se na krajnjem zapadu Mediterana na nešto više od 100 kilometara od Gibraltara. Demografski, Malaga je najgušće naseljen grad Koste del Sol. Okružena je planinskim vencima, a dve reke, Gvadalmendina i Gvadalorse, prolaze kroz grad i ulivaju se u Mediteransko more.
Grad Malagu su osnovali feničanski moreplovci u 8. veku pre nove ere, mada postoje indicije o postojanju iberskog naselja. Feničani osnivaju koloniju Malaka na ušću reke Gvadalorse u more. Feničanski period je trajao od 770. do 550. godine p.n.e. Nabukodonosor osvaja feničanske teritorije oko 570. godine, te Malaga prelazi u ruke Kartaginjana. Oko 411. godine, germanska plemena pustoše obale Malage. Justinijan pokušava da obnovi Rimsko carstvo, te u tom naporu, osvaja između ostalih, i teritoriju Malage, ali će je napustiti 623. godine zbog nadiranja Vizigota.
Malaga ima mediteransku subtropsku vlažnu klimu. Prosečna godišnja temperatura je 18ºC. Maksimalna prosečna temperatura je 25,4ºC u avgustu i minimalna prosečna temperatura je 11,9ºC u januaru. Zime su blage a leta topla. Proleća i jeseni su veoma blagi i prijatni. Godišnje padavine u Malagi iznose 469,2 milimetara. Najviše padavina ima između novembra i marta, dok su leta uglavnom suva. Registrovano je oko 70,9 kišnih dana godišnje.
Od kraja 20. veka, Malaga je takođe postala atraktivna za imigrante iz drugih delova Španije i drugih zemalja koji u njoj nalaze posao na građevini, turizmu i u nešto manjoj meri, u industriji i trgovini.Pogledaj i:

malaga

,

spanija

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Varšava
Varšava je grad u centralnoj Poljskoj, od 1596. godine ona je glavni grad Poljske, a takođe i važni naučni, kulturni i po...
Antverpen
Antverpen ili Anvers je grad u Flandriji u Belgiji na obali reke Šelda. Nalazi se 88 kilometara pre ušća Šelde u Severno ...
Granada
Granada je glavni grad provincije Granada u autonomnoj pokrajini Andaluzija u južnoj Španiji. Takođe podrazumeva i teritor...