Pocetna » Letovanje » Evropski Gradovi » Nica
 
Evropski Gradovi | dodato 22.01.2009.
 
 
Zbog svog položaja, Nica je jedno od najtoplijih mesta Azurne obale. Najprijatniji meseci za puotvanje su maj i period od polovine septembra do polovine oktobra.
Blaga klima pogodna je i za vinogradarstvo.
Nica je lučki grad, smešten nedaleko od italijanske granice, između Kana i Monaka. Ima 346.000 stanovnika.
Nica se sastoji iz tri različita dela po fizionomiji, a donekle i po funkcijama. To su: stari deo grada, Simez (staro rimsko regionalno središte) i novi deo grada. Stari deo grada karakteriše se relativno uskim, mestimično krivudavim ulicama i ostalim odlikama mediteranskih gradova (visokim kućama sagrađenim uglavnom od kamena sa karakterističnim drvenim kapcima na prozorima). Istočno od starog grada i luke, na poluostrvu Kap-Fera, u gustim, večno zelenim mediteranskim šumama, razvilo su luksuzno turističko naselje Vilfranš sa više od 3.000 vila, koja se vremenom teritorijalno spojila sa Nicom. Još istočnije, a opet u zalivu, razvilo se drugo turističko naselje Bolije.
Novi deo grada se prostire pored obale, odnosno duž jednog širokog i ovalnog zaliva žalovitom obalom. Njegovu najupadljiviju odliku predstavljaju široke avenije dekorisane zelenim palmama, raznovrsnim cvećem i travnjacima. Najprivlačnija od svih je nadaleko čuveno „Englesko šetalište“ na kome su redom poređani najelitniji hoteli i luksuzne vile. Ova divna ulica pruža se čitavih 5 km duž zaliva, tj. od same delte Vara. Sve ostale ulice međusobno su paralelne, široke i gotovo sasvim prave, sa znatno novijim, komfornim kućama. Ova četvrt prošarana je mnogim vrtovima, divnim parkovima. Ima veliki broj cvećara i prodavnica sa suvenirima.
Zbog svog položaja, Nica je jedno od najtoplijih mesta Azurne obale. Najprijatniji meseci za puotvanje su maj i period od polovine septembra do polovine oktobra. Najkišovitiji dani su u februaru i martu, a od juna do avgusta moguće su velike vrućine. Zime su blage i nema mraza, pa je zato ovaj grad u 19. veku Englezima bio omiljeno mesto za odmor u toku zime, što danas dokazuju veliki hoteli i bašte. Blaga klima pogodna je i za vinogradarstvo.
Razni festivali i karnevali unose u život izuzetnu vedrinu, južnjačku prisnost i toplinu. Poznati su cvetni festival odnosno „Bitka cvećem“ prvi put održan 1876., zimski karneval, spektakli sa veštačkom vatrom.Pogledaj i:

nica

,

francuska

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Roterdam
Roterdam je grad i luka u Holandiji, na ušću Rajne u Severno more. Iako je Roterdam u Holandiji drugi grad po veličini, na...
Gdanjsk
Gdanjsk je šesti po veličini grad u Poljskoj i najznačajnija poljska luka na Baltičkom moru. Sedište je Pomorskog vojvod...
Bergamo
Bergamo je grad u severnom delu Italije, u regiji Lombardija. Ima oko 117.000 stanovnika. Grad Bergamo je središte istoimene...