Pocetna » Letovanje » Region » Kuda ovog leta?
 
Region | dodato 05.04.2010.
Detalji
Bez para, noge u lavoru!
 
 
Hrvatska, Republika Srpska i Crna Gora ove turističke sezone više će se orijentisati na privlačenje gostiju iz Srbije.
Dobra, jaka reklamna kampanja dovoljana je za lakoverne turiste...
Kako bi privukla što više gostiju na Jadran, Hrvatska će i ove godine pojačanom turističkom kampanjom pozivati goste iz Srbije da dođu na hrvatsku obalu, rekli su Beti u Ministarstvu turizma Hrvatske.

Prošlogodišnja kampanja uoči početka glavne turističke sezone, doprinela je značajnom povećanju broja turista iz Srbije u Hrvatsku, pa Ministarstvo turizma i ove godine priprema nove spotove i poruke koje će uskoro biti predstavljene javnosti.

U Ministarstvu ističu da se poslednjih godina broj gostiju iz Srbije stalno povećava, a da je turistička kampanja prošle godine, kojoj je glavni slogan bio "Tako lepa, a tako blizu", dovela do značajno većeg odziva gostiju iz Srbije.

Prema podacima resornog ministarstva, u 2009. godini u Hrvatskoj je boravilo 89.000 turista iz Srbije, što je 1,3 odsto više nego godinu dana ranije. Značajniji odaziv je zabeležen kada je reč o noćenjima u prošloj godini kojih je bilo 441.000, odnosno 14,5 odsto više nego 2008. godine.

Podaci pokazuju da gosti iz Srbije najviše vole da dolaze u Istru, a zatim i na Kvarner. Nakon toga, srpski turisti su prošle godine najviše boravili na splitskom području, a zatim i na području Dubrovnika, Zadra i Šibenika.

Srbija je ciljno tržište turističke ponude Republike Srpske (RS), a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku najviše gostiju u RS dolazi upravo iz Srbije.

Kako je Beti rečeno u Turištičkoj organizaciji RS, prošle godine evidentiran je znatno manji broj dolazaka i noćenja turista iz Srbije, čijih je dolazaka bilo manje za 11,6 odsto. Broj noćenja je smanjen čak za 20 procenata.

U januaru ove godine takođe je zabeležen manji broj dolazaka i manji broj noćenja turista iz Srbije u odnosu na prethodnu godinu.

"Kao glavni razlog smanjenja broja turista iz Srbije je svetska ekonomska kriza, pandemija svinjskog gripa, decembar bez snega u ski centrima, ukidanje viznog režima Srbiji i niže cene u poznatim evropskim i svetskim centrima", navode u Turističkoj organizaciji RS.

Crna Gora ove godine tržištu regiona će ponuditi povoljne aranžmane u privatnom smeštaju i hotelima niže kategorije koji podrazumevaju popuste u prevozu, restoranima i niže cene izleta.

Nacionalna turistička organizacija (NTO), u saradnji sa Crnogorskim turističkim udruženjem (CTU), krenuće sredinom aprila u kampanju koja će turistima iz regiona predstaviti povoljnu ponudu u registrovanom, privatnom smještaju i hotelima niže kategorije.

U aprilu, maju, junu, septembru i oktobru gostima iz regiona će biti ponuđeni aranžmani za sedam dana noćenja po cijeni od 42 do 49 eura u registrovanom, privatnom smjestaju, dok će cijena u sezoni koštati od 70 do 77 eura, kazao je Beti Petar Ivković iz CTU-a. (Beta) 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kipar - raj za turiste i sudbonosno "da"
Zahvaljujući legendi koja kaže da je na Kipru rođena boginja Afrodita....
Hvar
Hvar je ostrvo u Jadranskom moru, koje pripada Republici Hrvatskoj. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u skupu ostr...
Sveti Stefan
Sveti Stefan je naselje nedaleko od Budve. Sveti Stefan je danas povezan sa kopnom uskim zemljouzom. Ovo ostrvo predstavlja n...