Pocetna » Letovanje » Region » Crna Gora mora da spusti cene
 
Region | dodato 06.08.2009.
Detalji
Da li Grčku, Tursku, Tunis, Egipat i Bugarsku smatrate konkurencijom kada su u pitanju turisti iz Srbije? Definitivno su nam konkurencija, a ja se nadam da će i nama i vama 31. decembra ukinuti vize i da će nam konkurencija biti i Italija i Španija.
 
 
Cene u prodavnicama su nerealno visoke, pa je recimo kilogram sira dva ili tri puta skuplji nego u Podgorici. Preskup je parking, a pri tom parkiralište ne odgovara za bezbednost automobila, mobilijari za plažu, restorani.
Sa sigurnošću možemo reći da će nam ova godina biti na nivou prošle.
"Nije fer da, recimo, čaša ceđenog soka košta šest evra, jer svako ko je poruči kada dobije račun osećaće se prevarnim," kaže Žarko Radulović, suvlasnik Montenegro stars hotel grupe” kojem pripada i čuveni Splendid u Bečićima.

Nedavno ste izrazili bojazan za sezonu 2010. godine. Zašto?
- Ta bojazan je više vezana za globalnu situaciju u realnoj svetskoj ekonomiji koja će se svakako odraziti i na turizam. Ova godina je na nivou cele Crne Gore dosta dobra s obzirom na krizu. Uspeli smo da se dobro pripremimo, ali i da se realno postavimo u vremenu i prostoru, jer mi u ovom trenutku nismo visoko razvijena turistička destinacija. Shodno tome, napravili smo nekoliko dobrih akcija i marketinških poteza u smislu sniženje cena. Hoteli su puni i definitivno možemo reći da ćemo ovu sezonu završiti uspešno.

A šta je sa sledećom?
- Kriza po mom mišljenju ne da nije stala, nego nije ni počela. Zbog toga moramo kreirati poslovnu politiku kojom možemo da nađemo odgovore na sve izazove. To znači da Crna Gora traži alternativna tržišta, da se dobro povežemo avio-saobraćajem sa celom Evropom i šire, ali i da cenovnu politiku prilagodimo momentu. Mi smo i ove godine dali popuste, a sledeće godine moraćemo da cenovno još klizamo nadole. Pored toga, postoji interes stranih investitora za ulaganje u turizam Crne Gore, a država mora da obezbedi da svi ti projekti budu realizovani.

Ko su trenutno najčešći gosti u Crnoj Gori?
- Ova godina je specifična po tome što imamo goste sa svih mogućih kontinenata. Jul i avgust su meseci koje ja zovem ruska sezona, zbog toga što su u tom periodu oni ranije bili najbrojniji. Međutim, ove godine to nije slučaj. Rusa ima, ali povećao se i broj Italijana, Francuza, potom imamo Amerikance, Engleze, Albance. Tu su i turisti iz arapskih zemalja, a njih ranije nije bilo, turisti iz cele Skandinavije i turisti iz Srbije, čija je poseta na nivou prošle godine. Ukoliko budemo vodili pametnu politiku i za realnu cenu budemo nudili odgovarajući kvalitet i sledeće godine ćemo imati broj gostiju iz Srbije na nivou prošle godine.

Šta znače realne cene?
- Cene u prodavnicama su nerealno visoke, pa je recimo kilogram sira dva ili tri puta skuplji nego u Podgorici. Preskup je parking, a pri tom parkiralište ne odgovara za bezbednost automobila, mobilijari za plažu, restorani… Ima restorana koji su spustili cene, ali je veći broj onih koji nisu, jer očekuju da za dva meseca zarade za celu godinu. Sa takvim odnosom prema gostu ti restorani će stradati, nestati.

Šta je to što primećujete tokom šetnje recimo Budvom? Jesu li sad gosti zadovoljni ili ne?
- Ako gledamo globalno jesu. Međutim, čak i ako bi im ponudili besplatan hotelski smeštaj, svejedno bi otišli sa percepcijom da je Crna Gora preskupa. Razlog tome su oni koji nisu realno sagledali situaciju. Nije fer da, recimo, čaša ceđenog soka košta šest evra, jer svako ko je poruči kada dobije račun osećaće se prevarnim.

Da li Grčku, Tursku, Tunis, Egipat i Bugarsku smatrate konkurencijom kada su u pitanju turisti iz Srbije?
- Definitivno su nam konkurencija, a ja se nadam da će i nama i vama 31. decembra ukinuti vize i da će nam konkurencija biti i Italija i Španija. Ipak kada bih ja bio Srbin, ja bih pre izabrao Crnu Goru nego Grčku, Tursku ili Egipat. I to zato što ne postoje jezičke barijere, što smo kulturološki, civilizacijski i sociološki bliski, ali i zbog toga što se, na primer u Grčkoj nikada ne možete prijatnije i komfornije osećati nego u Crnoj Gori. Osim toga iz godine u godinu beležimo pomak servisa, kako hotelskih tako restoranskih i svih drugih, ali moramo i da ponudimo kvalitet koji će da prati cena.

Planirate li sledeću sezonu?
- U „Montenegro starsu” na tome radimo još od aprila i sve naše aktivnosti vezane su za sezone 2010. i 2011. godine. Već sada sa sigurnošću možemo reći da će nam ova godina biti na nivou prošle. Sada pokušavamo da otvorimo nova tržišta, a najveći pravac nam je Kina.


TOP 5 DESTINACIJA u Crnoj Gori

BUDVA (u svakom slučaju je nezaobilazna)
ULCINJ (zbog rivijere i Ade Bojane)
KOTOR (odličan noćni život)
PETROVAC (obnovljena promenada)
PRZNO (zbog prelepog hotela „Maestral”, Miločera, kazina i brojnih restorana)



(BLIC)



Pogledaj i:

leto

,

crna gora

,

putovanje

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Omiš
Omiš je grad u Dalmaciji na ušću rijeke Cetine u Jadransko more. Nalazi se u sastavu Splitsko-dalmatinske županije....
Najskuplje u Hrvatskoj
Četvoročlanoj porodici koja planira da letuje na hrvatskoj obali za vanpansionske troškove dnevno treba bar 50 evra....
Dubrovnik
Dubrovnik je luka i grad kao i turistička atrakcija smeštena na Jadranskom moru na krajnjem jugu Hrvatske u Dalmaciji. Cent...