Pocetna » Letovanje » Region » Hvar
 
Region | dodato 18.02.2009.
 
 
Današnje ime ostrva je grčkog porekla (od grč. Pharos – svetionik). Iz tog su naziva Rimljani oblikovali ime Pharia.
Ostrvo je naseljeno još u praistorijsko doba, još pre 6000 godina.
Hvar je ostrvo u Jadranskom moru, koje pripada Republici Hrvatskoj. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u skupu ostrva ove županije. Gledano po neposrednom susedstvu, severno od njega se nalazi ostrvo Brač, a južno od njega se nalaze Šćedro (od kojeg ga deli Šćedorski kanal), Vis (više prema jugozapadu), Paklinska ostrva, Korčula i poluostrvo Pelješac.

Današnje ime ostrva je grčkog porekla (od grč. Pharos – svetionik). Iz tog su naziva Rimljani oblikovali ime Pharia. Dalmatinski Romani pretvorili su ga u Fara, a u ranom Srednjem veku doseljeni Sloveni suglasnik f zamenjuju grupom suglasnika hv, te menjaju naziv u Hvar.

Ostrvo je naseljeno još u praistorijsko doba, još pre 6000 godina. Iz tog razdoblja na ostrvu postoje nalazi bujne Hvarske kulture (3500.--2500. pne.), poznate po bojenoj keramici.

Klima je sredozemna. Zapadni deo ostrva je izrazito sušniji, čak je među krajevima sa najmanje padavina u Hrvatskoj. Apsolutno većinsko stanovništvo ovog ostrva su Hrvati. Najveća naselja na ostrvu su Hvar, Stari Grad, Jelsa i Sućuraj, koji su ujedino i četiri ostrvske opštine koje pokrivaju područje ovog ostrva.Pogledaj i:

hvar

,

hrvatska

,

more

,

leto

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kipar - raj za turiste i sudbonosno "da"
Zahvaljujući legendi koja kaže da je na Kipru rođena boginja Afrodita....
Rovinj
Rovinj je grad u Hrvatskoj. Nalazi se na zapadnoj obali Istre. Sa Porečom je najjači turistički centar Istre, i jedan od n...
Najskuplje u Hrvatskoj
Četvoročlanoj porodici koja planira da letuje na hrvatskoj obali za vanpansionske troškove dnevno treba bar 50 evra....