Pocetna » Letovanje » Region » Makarska
 
Region | dodato 18.02.2009.
 
 
Grad od unutrašnjosti oštro deli planina Biokovo, a sa srednjodalmatinskim ostrvima Bračem i Hvarom, povezuje Jadransko more.
Smatra se da je Makarska dobila ime prema obližnjem naselju zvanom Makar.
Makarska je grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Po popisu iz 2005. u gradu je živelo 14.716 stanovnika. Smatra se da je Makarska dobila ime prema obližnjem naselju zvanom Makar. Makarska je smeštena u Srednjoj Dalmaciji, na dodiru planine Biokova i Jadranskog mora.

Grad je sedište Makarskog primorja, za koje se u zadnje vreme sve više koristi naziv Makarska rivijera, zbog ekonomske transformacije tog dela Dalmacije. Grad Makarska zauzima središnji položaj u Makarskom primorju. Grad od unutrašnjosti oštro deli planina Biokovo (najveći vrh Sv. Jure, 1768 m), a sa srednjodalmatinskim ostrvima Bračem i Hvarom, povezuje Jadransko more. Sam grad se smjestio u prirodnoj luci između dva poluostrva (Osejava i Sv. Petar). Flišna zona, između planine i mora široka je svega nekoliko kilometara, tako da će se grad širiti u dužinu, dakle prema istoku i zapadu, odnosno prema susednim naseljima Tučepima i Krvavici.

Prvi spomen antičkog naselja Inaronia, kao stanice na obalnom putu Salona - Narona, donosi Tabula Peutingeriana u prvoj polovni 4. veka, a postojanje naselja potvrđuju i arheološki ostaci. Antički nalazi na poluostrvu Sv. Petar, središnjem gradskom trgu, u blizini franjevačkog manastira i uz Donju luku sveedoče da je današni grad na mestu nekadašnjeg rimskog naselja.

Pogledaj i:

makarska

,

more

,

hrvatska

,

leto

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Nesebar
Nesebar je jedno od najstarijih mesta Balkana. Nalazi se na južnom delu Sunčevog brega, na lepom ostrvu koje je prevlakom s...
Istra
Istra je najveće jadransko poluostrvo. Nalazi se na severoistočnom delu Jadrana na teritoriji Slovenije i Hrvatske. Istra s...
Kipar - raj za turiste i sudbonosno "da"
Zahvaljujući legendi koja kaže da je na Kipru rođena boginja Afrodita....