Pocetna » Letovanje » Region » Istra
 
Region | dodato 17.02.2009.
 
 
Zapadna obala Istre je plića i bolje razvedena, dok je istočna strma i slabije naseljena. Važni gradovi i opštine u Istri su Pula, Pazin, Poreč, Rovinj, Umag, Labin, Buzet, Motovun, Kopar, Piran itd.
U Istri se nalazi najmanji grad na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda. Grad Hum ima samo 23 stanovnika.
Istra je najveće jadransko poluostrvo. Nalazi se na severoistočnom delu Jadrana na teritoriji Slovenije i Hrvatske. Istra spada u najposećenije turističke destinacije u Hrvatskoj, naročito leti.

Geografska granica Istre prema severu je planinski lanac Ćićarija, a prema istoku hrbat Učke (tako da npr. Opatija nije deo Istre nego Kvarnera).

Zapadna obala Istre je plića i bolje razvedena, dok je istočna strma i slabije naseljena. Istra se obično deli na tri dela:

- Crvena Istra (zapadna obala), gde prevladava crveno-smeđa zemlja (crvenica)
- Siva Istra (središnja Istra), zbog sivog glinenastog tla i
- Bela Istra (padine Učke i istočni deo poluostrva) zbog kamenitog tla.

Važni gradovi i opštine u Istri su Pula, Pazin, Poreč, Rovinj, Umag, Labin, Buzet, Motovun, Kopar, Piran itd.

Naziv „Istra“ prema nekim izvorima potiče od ilirskog plemena Histri, koje je živelo u tom području. Rimljani su Istru osvojili tek nakon dva vojna pohoda - 177. godine pne. Nakon propasti Rimskog Carstva regiju su pljačkali Goti i Langobardi. 789. godine Istra je pripala Franačkom Carstvu (pod Pipinom III) i nakon toga je njome vladao ceo niz grofova, akvilejski patrijarsi i Venecijanska Republika. Istra je pripala Habzburgovcima 1779. godine, a od 1805. do 1813. Istra je bila pod vlašću Napoleona. Nakon Prvog svetskog rata Istra je prešla u ruke Italije, nakon što je njena vlast podržana od zapadnih sila dobila teritorije obećane Londonskim ugovorom iz 1915.

Većina stanovnika Istre govori čakavskim narečjem. U gradovima zapadne obale ljudi se podjednako dobro služe i italijanskim jezikom. U istim naseljima postoji stanovništvo koje govori autohtonim romanskim jezikom - istriotskim.

Na istoku Istre, podno Ćićarije, žive Ćići, stanovništvo rumunskog porekla koje govori mešavinom rumunskog, hrvatskog i italijanskog.

Počeci razvoja istarskog turizma uočljivi su već u doba rimske imperije, a vrhunac dostiže 1988-89. godine, a i sada poslednjih godina. U početku (rimsko doba) izgrađena su zdanja kao što je Vespazijanov amfitetar u Puli iz 1. veka koji je služio za zabavu građanima i turistima, a mogao je da primi oko 20.000 gledalaca. Osim toga drevni Rimljani, poznati po uživanju u čarima života, za svoju razonodu i odmor sagradili su mnogobrojne vile na priobalju, npr. na Brionima, današnjem nacionalnom parku.

Geografski položaj Istre u blizini glavnih kopnenih i pomorskih puteva središnje Evrope i ugodna sredozemna klima, blizina toplog mora i bogatstvo pitomih prirodnih lepota su najveći razlog razvoja turizma na ovim područjima.

Početke savremenog turizma nalazimo u ranim godinama 19. veka. U vremenu Austro-ugarske monarhije sve više bujaju turistički sadržaji: hoteli, pansioni, ugostiteljski lokali, morska i termalna kupališta, niču duž cele obale. Gradovi Portorož, Umag, Poreč, Rovinj, Pula s Brijunskim otokom na zapadnoj obali pa do Rapca i Lovrana na istoku, razvijaju se u prave turističke gradove. Preduzetnici sve više ulažu u istarski turizam. Ako izuzmemo razdoblja Prvog i Drugog svetskog rata, te rata tokom 1990-ih, koji Istri nije naneo razaranja (ali svakako stagnaciju), trend razvoja i sadržajnog obogaćivanja istarskog turizma se nastavlja.

Današnja turistička Istra obiluje mnoštvom najraznovrsnijih turističkih kapaciteta i sadržaja od onih na njenom obalnom, primorskom delu, do onih sve aktuelnijih i traženijih u unutrašnjim ruralnim područjima. Osim već poznatog stacionarnog turizma u mnogobrjonim hotelima, apartmanskim naseljima, kampovima, privatnim smeštajima, danas se u Istri sve više razvija nautički turizam, kongresni, izletnički, lovni i ribolovni, agroturizam, kulturni, etno-gastronomski, sportsko-rekreacioni, ronilački, konjički i ekološki turizam.Pogledaj i:

istra

,

hrvatska

,

leto

,

more

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Najskuplje u Hrvatskoj
Četvoročlanoj porodici koja planira da letuje na hrvatskoj obali za vanpansionske troškove dnevno treba bar 50 evra....
Makarska
Makarska je grad u Hrvatskoj koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Po popisu iz 2005. u gradu je živ...
Vrsar
Vrsar je primorski grad i morska luka u zapadnoj Istri. Leži 8 kilometara južno od Poreča i severno od Limskog kanala....