Pocetna » Letovanje » Region » Poreč
 
Region | dodato 17.02.2009.
 
 
Klima je vrlo blaga, bez letnih sparina. Avgust je najtopliji mesec s prosečno 30°C i niskom vlagom, a januar najhladniji, s prosečno 5°C.
Okolina ima bogato sredozemno rastinje, sa šumama borova i zelenom makijom.
Poreč je grad u Hrvatskoj smešten na zapadnoj obali poluostrva Istre. Grad, koji je star gotovo dve hiljade godina, nalazi se u luci koju od mora štiti ostrvce Sveti Nikola. Od oko 10.500 stanovnika grada, većina živi u predgrađima. Porečka opština ima ukupno 20.000 stanovnika. Porečka regija ili Poreština pokriva 142 km², s obalom dugom 37 km, od reke Mirne kod Novigrada na severu do Funtane i Vrsara na jugu.

Klima je vrlo blaga, bez letnih sparina. Avgust je najtopliji mesec s prosečno 30°C i niskom vlagom, a januar najhladniji, s prosečno 5°C. Grad ima više od 3.850 sunčanih sati u godini, što je u proseku više od 10 sati sunca na dan. Temperatura mora može se podići do 28°C, što je više od temperatura u južnoj Hrvatskoj. Prosečne godišnje padavine od 920 mm ravnomerno su raspoređene tokom godine. U Poreču duva bura sa severa i zimi donosi hladno i sunčano vreme, jugo, topli vetar koji s juga donosi kišu, i maestral, letnji povetarac koji duva s mora na kopno.

U blizini se nalazi spilja Baredine, jedini otvoreni geološki spomenik u Istri. Limski kanal je morski zaliv poput fjorda koji ulazi u unutrašnjost 12 km, a nastao je zbog delovanja reke Pazinčice. U njemu se ponekad nalaze gromade kvarca koje izloži delovanje mora.

Okolina ima bogato sredozemno rastinje, sa šumama borova i zelenom makijom. Tlo čini plodna crvena zemlja, crljenica, zajedno s kamenjem. Crljenica je dobra za poljoprivredu (žitarice, voćnjaci, maslinici, povrtnjaci). Danas proizvodnja organske hrane, maslina, grožđa, kvalitetnih sorta vina kao što su Malvazija, Borgonja, Merlot, Pinot i Teran, čini važan deo porečke privrede.

Većina stanovnika su Hrvati, ali postoje značajne manjine Italijana, Slovenaca, Albanaca i Srba. Poreč je kao i cela Istra poznat po toleranciji među različitim narodima i kulturama.

Iako je nepoznat izvan granica Evrope, Poreč je još od sedamdesetih godina prošlog veka neprikosnoveni glavni grad hrvatskog turizma, jer slavna i tradicionalna letovališta kao što su Pula, Zadar, Šibenik, Split, pa i Korčula Marka Pola ili Dubrovnik, biser Jadrana, nisu ni blizu ovom turističkom divu po broju noćenja. Porečkih tridesetak hotela ima više od 95.000 kreveta, a tu je i 13 autokampova, nudistički kampovi, 16 apartmanskih kompleksa, vile, bungalovi i porodične kuće. To je neverovatan broj s obzirom na veličinu samoga grada. Turistička je infrastruktura namerno raštrkana duž 37 kilometara obale između Mirne i Limskog kanala. Na jugu su veliki samostalni centri kao Plava Laguna, Zelena Laguna, Bijela Uvala i Brulo. Na severu su Materada, Červar-Porat, Ulika i Lanterna. Ovde odsedne više od 30% turista na zapadnoj obali Istre, turistički najintenzivnijem području Hrvatske.

Ta letnja "predgrađa" imaju svoje hotele, plaže, kampove, marine, robne kuće, prevozna sredstva, igrališta, zabavu i razne dućane. U letnjoj sezoni u Poreštini se privremeno nađe i po 120.000 ljudi. S obzirom da se ljudi preko dana kupaju izvan grada, naveče dolazi do turističke navale na stari grad, koji je tada pun gomila šetača iz svih evropskih zemalja, a usluge im nude dućani, restorani, disko klubovi i barovi, kao i brojne galerije.

U razdoblju izvan letnje sezone, Poreč je destinacija vikend-turista iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, i pogotovo Italije. Sportska infrastruktura je razvijena i koristi se cele godine.Pogledaj i:

poreč

,

hrvatska

,

porec

,

more

,

leto

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Ohrid
Grad Ohrid i Ohridsko jezero sa svojim prirodnim lepotama, kulturno istorijskim nasledem predstavlja biser Makedonije....
Rovinj
Rovinj je grad u Hrvatskoj. Nalazi se na zapadnoj obali Istre. Sa Porečom je najjači turistički centar Istre, i jedan od n...
Kotor
Kotorski zaliv (Boka Kotorska) jedan je od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim ...