Pocetna » Letovanje » Region » Poreč
 
Region | dodato 17.02.2009.
 
 
Klima je vrlo blaga, bez letnih sparina. Avgust je najtopliji mesec s prosečno 30°C i niskom vlagom, a januar najhladniji, s prosečno 5°C.
Okolina ima bogato sredozemno rastinje, sa šumama borova i zelenom makijom.
Poreč je grad u Hrvatskoj smešten na zapadnoj obali poluostrva Istre. Grad, koji je star gotovo dve hiljade godina, nalazi se u luci koju od mora štiti ostrvce Sveti Nikola. Od oko 10.500 stanovnika grada, većina živi u predgrađima. Porečka opština ima ukupno 20.000 stanovnika. Porečka regija ili Poreština pokriva 142 km², s obalom dugom 37 km, od reke Mirne kod Novigrada na severu do Funtane i Vrsara na jugu.

Klima je vrlo blaga, bez letnih sparina. Avgust je najtopliji mesec s prosečno 30°C i niskom vlagom, a januar najhladniji, s prosečno 5°C. Grad ima više od 3.850 sunčanih sati u godini, što je u proseku više od 10 sati sunca na dan. Temperatura mora može se podići do 28°C, što je više od temperatura u južnoj Hrvatskoj. Prosečne godišnje padavine od 920 mm ravnomerno su raspoređene tokom godine. U Poreču duva bura sa severa i zimi donosi hladno i sunčano vreme, jugo, topli vetar koji s juga donosi kišu, i maestral, letnji povetarac koji duva s mora na kopno.

U blizini se nalazi spilja Baredine, jedini otvoreni geološki spomenik u Istri. Limski kanal je morski zaliv poput fjorda koji ulazi u unutrašnjost 12 km, a nastao je zbog delovanja reke Pazinčice. U njemu se ponekad nalaze gromade kvarca koje izloži delovanje mora.

Okolina ima bogato sredozemno rastinje, sa šumama borova i zelenom makijom. Tlo čini plodna crvena zemlja, crljenica, zajedno s kamenjem. Crljenica je dobra za poljoprivredu (žitarice, voćnjaci, maslinici, povrtnjaci). Danas proizvodnja organske hrane, maslina, grožđa, kvalitetnih sorta vina kao što su Malvazija, Borgonja, Merlot, Pinot i Teran, čini važan deo porečke privrede.

Većina stanovnika su Hrvati, ali postoje značajne manjine Italijana, Slovenaca, Albanaca i Srba. Poreč je kao i cela Istra poznat po toleranciji među različitim narodima i kulturama.

Iako je nepoznat izvan granica Evrope, Poreč je još od sedamdesetih godina prošlog veka neprikosnoveni glavni grad hrvatskog turizma, jer slavna i tradicionalna letovališta kao što su Pula, Zadar, Šibenik, Split, pa i Korčula Marka Pola ili Dubrovnik, biser Jadrana, nisu ni blizu ovom turističkom divu po broju noćenja. Porečkih tridesetak hotela ima više od 95.000 kreveta, a tu je i 13 autokampova, nudistički kampovi, 16 apartmanskih kompleksa, vile, bungalovi i porodične kuće. To je neverovatan broj s obzirom na veličinu samoga grada. Turistička je infrastruktura namerno raštrkana duž 37 kilometara obale između Mirne i Limskog kanala. Na jugu su veliki samostalni centri kao Plava Laguna, Zelena Laguna, Bijela Uvala i Brulo. Na severu su Materada, Červar-Porat, Ulika i Lanterna. Ovde odsedne više od 30% turista na zapadnoj obali Istre, turistički najintenzivnijem području Hrvatske.

Ta letnja "predgrađa" imaju svoje hotele, plaže, kampove, marine, robne kuće, prevozna sredstva, igrališta, zabavu i razne dućane. U letnjoj sezoni u Poreštini se privremeno nađe i po 120.000 ljudi. S obzirom da se ljudi preko dana kupaju izvan grada, naveče dolazi do turističke navale na stari grad, koji je tada pun gomila šetača iz svih evropskih zemalja, a usluge im nude dućani, restorani, disko klubovi i barovi, kao i brojne galerije.

U razdoblju izvan letnje sezone, Poreč je destinacija vikend-turista iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, i pogotovo Italije. Sportska infrastruktura je razvijena i koristi se cele godine.Pogledaj i:

poreč

,

hrvatska

,

porec

,

more

,

leto

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Najskuplje u Hrvatskoj
Četvoročlanoj porodici koja planira da letuje na hrvatskoj obali za vanpansionske troškove dnevno treba bar 50 evra....
Istra
Istra je najveće jadransko poluostrvo. Nalazi se na severoistočnom delu Jadrana na teritoriji Slovenije i Hrvatske. Istra s...
Nesebar
Nesebar je jedno od najstarijih mesta Balkana. Nalazi se na južnom delu Sunčevog brega, na lepom ostrvu koje je prevlakom s...