Pocetna » Letovanje » Region » Brač
 
Region | dodato 22.01.2009.
 
 
Danas je turizam ključna privredna grana na strvu. Najpoznatije je mesto Bol sa svetski poznatim Zlatnim ratom.
Smešten je desetak kilometara južno od Splita i Omiša.
Brač je ostrvo u Hrvatskoj, u Jadranskom moru u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nalazi se u srednjedalmatinskoj grupi ostrva, površine 394,6 km. Od kopna ga deli Brački, od Hvara Hvarski kanal, a od Šolte Splitska vrata.
Najviši vrh je Vidova gora (Vidovica, Sutvid) sa 780 m, koja je i najviši vrh svih jadranskih ostrva. Severna obala je razvijenija od južne. Na ostrvu najčešće duvaju jugo i bura, a u letnjim mesecima maestral. Padavina ima više u unutrašnjosti (Pražnice 1420 mm) nego pri moru (Sutivan 720 mm). Na ostrvu nema površinskih tokova, pa je pitka voda 1970. dovedena podmorskim vodovodom sa kopna iz reke Cetine.
Biljni pokrov čini niska sredozemna šikara (makija), šume alpskog i crnog dalmatinskog bora i kamenjar. Samo se šestina ostrva obrađuje. Smešten je desetak kilometara južno od Splita i Omiša. Glavna naselja na njemu su Supetar, Splitska, Milna, Postira, Pučišća, Povlja, Sumartin, Sutivan, Nerežišća i Bol.
Tradicionalno je ovčarstvo i poslovi vezani za kamen (vađenje i obrada kamena). Poznat je brački mermer. U 20. veku se razvila i prerada ribe i turizam, a na ostrvu je bila i fabrika žvakaćih guma. Danas je turizam ključna privredna grana na strvu. Najpoznatije je mesto Bol sa svetski poznatim Zlatnim ratom.Pogledaj i:

brac

,

otok

,

ostrvo

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Istra
Istra je najveće jadransko poluostrvo. Nalazi se na severoistočnom delu Jadrana na teritoriji Slovenije i Hrvatske. Istra s...
Omiš
Omiš je grad u Dalmaciji na ušću rijeke Cetine u Jadransko more. Nalazi se u sastavu Splitsko-dalmatinske županije....
Ohrid
Grad Ohrid i Ohridsko jezero sa svojim prirodnim lepotama, kulturno istorijskim nasledem predstavlja biser Makedonije....