Pocetna » Letovanje » Region » Najskuplje u Hrvatskoj
 
Region | dodato 27.06.2010.
Detalji
Koliko je Hrvatsko primorje skupo pokazuje i činjenica da je u Tunisu za sve navedene proizvode potrebno nešto više od 15 evra.
 
 
Četvoročlanoj porodici koja planira da letuje na hrvatskoj obali za vanpansionske troškove dnevno treba bar 50 evra.
U Poreču malo pivo u kafiću košta 3,5 evra, a sladoled na štapiću nešto manje od tri evra.
Četvoročlanoj porodici koja planira da letuje na hrvatskoj obali za vanpansionske troškove (sa obezbeđena tri obroka) dnevno treba bar 50 evra, u Crnoj Gori oko 30 evra, Grčkoj 40, a najjeftinije je u Bugarskoj, gde je za osnovne dnevne potrepštine dovoljno 20 evra.

U Poreču malo pivo u kafiću košta 3,5 evra, a sladoled na štapiću nešto manje od tri, tvrde posetioci internet foruma. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Radisav Stanković kaže da zbog toga Hrvatska nije destinacija na koju odlazi mnogo naših ljudi.

"Prema nekim anketama koje smo radili, tek tri odsto turista je reklo da bi išlo u Hrvatsku preko agencija, a individualno nekih 10 odsto. To nije dominantna grupa, a verujem da su ti ljudi već probali Hrvatsko primorje. Destinacija jeste kvalitetna, ali sličan kvalitet za manje novca možete dobiti u Grčkoj, Tunisu ili Bugarskoj", kaže Stanković za "Press".

Na kafu, sokove, užinu (pica ili roštilj), voće, vodu i sladoled u Hrvatskoj dnevno se potroši oko 50 evra. To znači da porodici za deset dana u najmanju ruku treba 500 evra, i to ako je uplatila smeštaj sa sva tri obroka.

Koliko je Hrvatsko primorje skupo pokazuje i činjenica da je u Tunisu za sve navedene proizvode potrebno nešto više od 15 evra, a da za 50 evra možete celu porodicu tri puta izvesti u restoran! Stanković kaže da Tunišani imaju dugu turističku tradiciju i da je to kod njih državni projekat.

"Oni ozbiljno rade na turizmu i to im je državni projekat. Dugo su bili francuska kolonija i od njih su nasledili tu kulturu. Istina je da su malo dosadni kao trgovci, ali to im se mora oprostiti", objašnjava Stanković.

Inače, cene smeštaja u Tunisu slične su onima u Grčkoj i Crnoj Gori, ali su niže od Hrvatske i Turske. Ipak, verovatno najpovoljnija destinacija za naše turiste je Bugarska. Prvo zbog cena smeštaja koje su dosta niže od ostalih destinacija na kojima Srbi obično letuju, a takođe ni cene namirnica im nisu mnogo visoke. Tako ćete u Bugarskoj za namirnice iz istraživanja "Pressa" platiti oko 20 evra, što je samo pet evra više nego u Tunisu.

U turističkoj agenciji "Argus" kažu da cene i u istoj zemlji mogu da variraju u rasponu od 20 odsto, u zavisnosti od lokala ili mesta u kome se nalazite.

"U južnom delu Bugarske, na primer, vanpansionske cene su i do 20 odsto niže od severnog dela. Inače, tamo ima i ekspres restorana u kojima su cene hrane slične kao u marketima, a i u samoposlugama možete kupiti gotovu hranu na kilogram. Tako se bilo koje jelo s mesom kreće od pet do šest evra, a kuvana jela se prodaju za oko dva evra po kilogramu." 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Istra
Istra je najveće jadransko poluostrvo. Nalazi se na severoistočnom delu Jadrana na teritoriji Slovenije i Hrvatske. Istra s...
Brač
Brač je ostrvo u Hrvatskoj, u Jadranskom moru u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nalazi se u srednjedalmatinskoj grupi ostrv...
Dubrovnik
Dubrovnik je luka i grad kao i turistička atrakcija smeštena na Jadranskom moru na krajnjem jugu Hrvatske u Dalmaciji. Cent...