Pocetna » Svet » Južna Amerika » Peru
 
Južna Amerika | dodato 23.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Lima
Službeni jezik / španski
Valuta / Novi sol
Vremenska zona / UTC -5
Internet domen / .pe
Pozivni broj / +51
 
 
Peruanske prašume su guste i gotovo neprolazne. Reke, koje se sa Anda slivaju ka Amazoniji, su jedine saobraćajnice kroz ovu šumsku oblast.
Nacionalno alkoholno piće je Pisko. To je vrsta lozovače iz oblasti grada Ika.
Peru je država na zapadu Južne Amerike. Glavni grad je Lima. Peru se na severu graniči sa Ekvadorom i Kolumbijom, na istoku sa Brazilom, na jugoistoku sa Bolivijom, na jugu sa Čileom, a na zapadu sa Pacifikom.
Obala Perua je pod uticajem hladne Humboltove struje i stoga je obalska pustinja u kojoj je poljoprivreda moguća samo uz reke koje se slivaju sa planina Anda. Na jugu Perua, na granici sa Čileom, počinje najsušnija pustinja na svetu, Atakama.
Na južnom delu obale, uključujući prestonicu Lima, padavine su tokom godine veoma retke.
Iza sušnog regiona, počinje region planina. Sastoji se iz više venaca planina, ponegde razdvojenim dolinama. Tipično je za ceo region Anda da se duboko usečene doline (kanjoni) i velike reke protežu pravcem istok-zapad. Istočno od Anda počinje kišni region šuma (Selva). Prelaz je postepen, preko tropske vegetacije u planinama, ka toplijoj klimi.
Prosečna godišnja temperatura u ovom regionu je oko 26 °C, a godišnja količina padavina dostiže 3.800 mm. Ovde izviru mnoge pritoke Amazona, koje teku ka Brazilu. Peruanske prašume su guste i gotovo neprolazne. Reke, koje se sa Anda slivaju ka Amazoniji, su jedine saobraćajnice kroz ovu šumsku oblast.
Jedini veći i turistički zanimljivi gradovi ovog regiona su Ikitos i Puerto Maldonado.
Pored Bolivije i Gvatemale, Peru je jedna od tri Američke države sa većinskim indijanskim stanovništvom. 45% stanovništva je indijanskog porekla, od toga Kečua (40%) i Ajmara (5%). 37 % stanovnika su mestici, 15 % evropljani, a preostalih 3 % su afričkog ili azijskog porekla. Zbog velike migracije u glavni grad, gde je koncentrisano oko trečine stanovništva, usledili su veliki socijalni problemi: priličan broj stanovnika Lime, naročito onih domorodačkog porekla, živi ispod granice siromaštva.
Oko dva i po miliona Peruanaca živi u emigraciji, najviše u SAD, Evropi i Japanu.
Najveći gradovi zemlje su: Lima (7.363.069 stan.), Truhiljo (861.044), Arekipa (860.000), Kaljao (824.329), Čiklajo (634.600) i Ikitos (400.000).
90-95% stanovništva pripada rimokatoličkoj veri. Ovo je posledica misionarske aktivnosti iz vremena španske kolonizacije.
Velika većina stanovništva govori španski jezik (80%). Indijanski jezici (kečua 16% i ajmara 3%) su bili sve manje u upotrebi u 20-om veku, iako su ranije bili jezici većine stanovništva.
Izvorna peruanska kuhinja je egzotična u odnosu na evropske standarde. Zasniva se na američkim biljnim vrstama, poput kukuruza, krompira i paprika. Od životinja, za ishranu se koriste alpake, lame i morsko prase. Nacionalno alkoholno piće je Pisko. To je vrsta lozovače iz oblasti grada Ika.Pogledaj i:

peru

,

lima

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Venecuela
Venecuela, službeno Bolivarska Republika Venecuela je najsevernija država Južne Amerike i deo je Karipske Južne Amerike....
Kolumbija
Republika Kolumbija je država u severozapadnoj Južnoj Americi. Na severu i severozapadu izlazi na Karipsko more, na istoku ...
Brazil
Savezna Republika Brazil je najveća i najnaseljenija država Južne Amerike. Po veličini i po broju stanovnika je peta drž...