Pocetna » Svet » Južna Amerika » Kolumbija
 
Južna Amerika | dodato 23.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Bogota
Službeni jezik / španski
Valuta / kolumbijski peso
Vremenska zona /UTC -1
Internet domen /.co
Pozivni broj /+57
 
 
Na istoku i jugu prostire se ogromna nizija u basenima Orinoka i levih pritoka Amazona.
Najviši vrh Kolumbije je Piko Kristobal Kolon na 5.800 m.
Republika Kolumbija je država u severozapadnoj Južnoj Americi. Na severu i severozapadu izlazi na Karipsko more, na istoku se graniči sa Venecuelom i Brazilom, na jugu sa Ekvadorom i Peruom, a na zapadu sa Panamom. Na zapadu takođe izlazi na Veliki tihi okean. Površina Kolumbije je 1.138.914 km², a po proceni iz 1995. godine, broj stanovnika je negde oko 44.531.400. Glavni grad je Bogota (oko 6,8 miliona stanovnika). Gustina naseljenosti iznosi 36 stanovnika po km².
U svoje današnje granice Kolumbija je dospela otcepljenjem Venecuele i Ekvadora 1830. godine i Paname 1903. godine. Uprkos velikim teritorijalnim gubicima ona se danas nalazi na trećem mestu po broju stanovnika i na četvrtom mestu po veličini svoje zemlje u Južnoj Americi.
Odlikuje se velikom rasnom izmešanošću stanovništva kao i velikim brojem nepismenog odraslog stanovništva.
Kolumbija je unitarna republika. Sačinjena je od 31 administrativne celine (22 regiona, 4 intendensije i glavni grad).
Sve grane privrede zadovoljavaju potrebe domaćeg stanovništva ali zbog loših saobraćajnih uslova, loših imovinskih odnosa i primitivnoh sredstava za prizvodnju onemogućen je brži razvoj.
U zapadnom delu Kolumbije reljef je planinski. Andi se ovde dele na: Zapadne, Središnje i Istočne Kordiljere. Najviši vrh Kolumbije je Piko Kristobal Kolon na 5.800 m.
Andi zatvaraju Kolumbiju duž čitave njene pacifičke obale. Tu nema ni jedne rečne doline, tektonske udoline ili bilo kakvog ulegnuća koje bi omogućavalo komuniciranje između spoljnih pacifičkih i unutrašnjih kontinentalnih uticaja.
Na istoku i jugu prostire se ogromna nizija u basenima Orinoka i levih pritoka Amazona. U primorju oba okeana nalaze se uske ravnice.Pogledaj i:

columbia

,

kolumbija

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Peru
Peru je država na zapadu Južne Amerike. Glavni grad je Lima. Peru se na severu graniči sa Ekvadorom i Kolumbijom, na istok...
Brazil
Savezna Republika Brazil je najveća i najnaseljenija država Južne Amerike. Po veličini i po broju stanovnika je peta drž...
Argentina
Argentina, zvanično Republika Argentina je južnoamerička država, druga po veličini na kontinentu posle Brazila, i osma p...