Pocetna » Svet » Južna Amerika » Venecuela
 
Južna Amerika | dodato 23.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Karakas
Službeni jezik / španski
Valuta / venecuelanski bolivar
Vremenska zona / UTC -4:30
Internet domen / .ve
Pozivni broj / +58
 
 
Klima Venezuele je tropska, uglavnom vlažna i vruća, nešto blaža samo u planinskim predelima.
U Venecueli se nalazi Anđeoski vodopad, najviši vodopad na svetu (pad vode je 979 m).
Venecuela, službeno Bolivarska Republika Venecuela je najsevernija država Južne Amerike i deo je Karipske Južne Amerike. Izlazi na Karipsko more i Atlantski okean na severu, graniči se sa Gvajanom na istoku, Brazilom na jugu, i Kolumbijom na zapadu. Blizu venecuelanske obale se nalaze karipske države Aruba, Holandski Antili i Trinidad i Tobago. Glavni grad Venecuele je Karakas.
Na istoku oko jezera Marakaibo i u središnjem delu zapadno od reke Orinoko reljef je nizijski. Na krajnjem zapadu zemlje uz kolumbijsku granicu, zatim duž većeg dela obale i između spomenutih nizina pružaju se najseverniji ogranci Anda u kojima nadmorska visina doseže 5007 m (Bolivarov vrh). Istočno od Orinoka reljef se uzdiže prema jugu i istoku i čini zapadni deo Gvajanskih planina u kojima se nalazi Anđeoski vodopad, najviši na svetu (pad vode je 979 m).
Klima Venezuele je tropska, uglavnom vlažna i vruća, nešto blaža samo u planinskim predelima. Najveća reka je Orinoko koji utiče u Karipsko more velikom deltom.
Stanovnici Venezuele poreklom su Španci, američki Indijanci, crni Afrikanci, zatim Italijani, Portugalci, Arapi, Nemci i drugi. Dve trećine stanovnika su mestici i mulati, a oko 20% belci. Velika većina stanovništva živi u gradovima na severu zemlje. Uz španski jezik, govore se i mnogi indijanski jezici. Oko 96% stanovnika pripada rimokatoličkoj crkvi.
Indijanci su podeljeni na mnoga plemena, a danas žive uglavnom u prašumama i na delti Orinoca.Pogledaj i:

venecuela

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Čile
Republika Čile je država u Južnoj Americi. Zauzima dugi pojas između obale Tihog okeana i planina Anda. ...
Kolumbija
Republika Kolumbija je država u severozapadnoj Južnoj Americi. Na severu i severozapadu izlazi na Karipsko more, na istoku ...
Peru
Peru je država na zapadu Južne Amerike. Glavni grad je Lima. Peru se na severu graniči sa Ekvadorom i Kolumbijom, na istok...