Pocetna » Svet » Južna Amerika » Brazil
 
Južna Amerika | dodato 23.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Brazilija
Službeni jezik / portugalski
Valuta / brazilski real
Vremenska zona / UTC -2 do -5
Internet domen / .br
Pozivni broj / +359
 
 
Najveći deo Brazilske visije pokrivaju kamposi (brazilski naziv za savane), stepe i manjim delom šume.
Na jugozapadu Brazila se nalazi najveće močvarno područje na svetu Pantanal.
Savezna Republika Brazil je najveća i najnaseljenija država Južne Amerike. Po veličini i po broju stanovnika je peta država na svetu. Nalazi se u centralnom delu kontinenta, gde svojim čitavim istočnim delom izlazi na Atlantski okean. Graniči se sa Urugvajem, Argentinom, Paragvajem, Bolivijom, Peruom, Kolumbijom, Venecuelom, Gvajanom, Surinamom i Francuskom Gijanom; znači, sa svakom državom Južne Amerike, izuzev Ekvadora i Čilea. Brazil je ime dobio po lokalnom drvetu brazil, koje svojom rasprostranjenošću čini veliki broj šuma na teritoriji Brazila a koje su rani kolonisti koristili za bojenje.
Brazil obiluje obradivim površinama i kišnim šumama. Zvanični jezik Brazila je portugalski jezik.
U Brazilu živi 171.853.126 stanovnika, ali je prosečna gustina naseljenosti neravnomerna. Najgušće naseljeni su gradovi Rio de Žaneiro i Sao Paulo, a najmanja gustina naseljenosti karakteriše Amazonsku niziju. U unutrašnjosti, ogromni prostori su gotovo posve nenaseljeni, osim malih izolovanih oaza.
Najveći deo stanovništva čine belci (55%) i to uglavnom potomci Portugalaca, Nemaca, Italijana, Španaca i Poljaka. 38% otpada na mulate koji su dva puta brojniji od mestika i čine glavni deo seljačkog stanovništva. Crnci čine 6% stanovništva, a preostalih 1% otpada na Japance, Arabljane i američke Indijance (Mato Groso i Amazonska nizija). Službeni jezik je portugalski koji su osvajači (konkistadori) iz Portugala ostavili kao jedan od pečata svoje kulture.
Iako je osnovna nastava obavezna, broj nepismenih je vrlo veliki. Univerziteti se nalaze u državama Baija, Resife, Parana , Rio de Žaneiro, Sao Paulo, Minas Žerais i Rio Grandi du Sul.
Gotovo sve brazilsko stanovnistvo pripada Rimokatoličkoj veri (90%). Izuzetak čine nacionalne manjine poput Japanaca koji ostaju verni budizmu ili Indijanaca poznatih po mističnoj i mnogobožačkoj religiji.
U Brazilu nema rasne diskriminacije – vrlo bogatih trgovaca, zemljoposednika i industrijalaca ima i među melezima i crncima.
Brazil je podeljen u 27 federalnih jedinica, 26 država i Federalni distrikt, u kojem se nalazi glavni grad Brazilija.
Topografija Brazila je raznovrsna i obuhvata područja brda, planina, ravnica, visoravni i dugu okeansku obalu. Sever Brazila predstavlja nizijsko područje sliva Amazona. Na jugu se nalaze brežuljkasti predeli sa niskim planinama. Nekoliko planinskih lanaca visine do 2900 metara se protežu uz obalu Atlantika. Najviši vrh Brazila je vrh Neblina („vrh oblaka“) sa 3014 metara, koji se nalazi na severu blizu Gvajane.
Brazil se hidrografski deli na tri rečna sliva, od kojih sliv Amazona obuhvata oko 60% teritorije, sliv La Plate oko 17% a ostatak pripada rekama istočnog Brazila. Na jugozapadu Brazila se nalazi najveće močvarno područje na svetu Pantanal (150.000 km²).
Jugozapadna obala i primorje Brazila imaju vlažnu i vruću klimu. Na Brazilskom gorju leta su svežija a godišnja količina padavina manja. Samo na krajnjem severoistoku količina padavina je vrlo mala (400-500 milimetara). Amazonska nizija ima pretežno ekvatorijalnu klimu sa jednolično raspoređenim padavinama tokom cele godine (oko 1.000 mm uz obalu i oko 2.000 mm u najzapadnijem delu). Najjužniji deo Brazilskog gorja zalazi u suptropsku zonu, prelazeći na krajnjem jugu u umereni pojas. Veći deo zemlje ima osetne sezonske promene u količini kiše, temperaturi i vlažnosti. Zima u Brazilu traje od juna do avgusta sa prosečnom temperaturom 13-18° C. Leti (decembar-februar) Rio je vreo i vlažan, sa temperaturom iznad 30° C. U ostalom delu godine temperature se kreću do 25°C. Severoistočna obala je jednako vrela kao i Rio, ali je manje vlažna i zagušljiva. Amazonska nizija je deo zemlje, koji prima najveću količinu kiše.
Vlažna tropska prašuma pokriva svu Amazonsku niziju. Najveći deo Brazilske visije pokrivaju kamposi, brazilski naziv za savane, stepe i manjim delom šume. U ovom području se javljaju i svetle šume araukarija. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Argentina
Argentina, zvanično Republika Argentina je južnoamerička država, druga po veličini na kontinentu posle Brazila, i osma p...
Peru
Peru je država na zapadu Južne Amerike. Glavni grad je Lima. Peru se na severu graniči sa Ekvadorom i Kolumbijom, na istok...
Venecuela
Venecuela, službeno Bolivarska Republika Venecuela je najsevernija država Južne Amerike i deo je Karipske Južne Amerike....