Pocetna » Svet » Južna Amerika » Argentina
 
Južna Amerika | dodato 23.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Buenos Ajres
Službeni jezik / španski
Valuta / Argentinski pezos
Vremenska zona / UTC -3
Internet domen / .ar
Pozivni broj / +54
 
 
Talasi doseljavanja iz mnogih evropskih zemalja stigli su u Argentinu krajem 19. veka i početkom 20. veka.
Argentinci su mešavina različitih etničkih grupa, dominantno potomaka italijanskih i španskih doseljenika.
Argentina, zvanično Republika Argentina je južnoamerička država, druga po veličini na kontinentu posle Brazila, i osma po veličini na svetu. Argentina zauzima površinu od 2,766,890 km² i proteže se između planinskog venca Andi na zapadu i Atlantskog okeana na istoku i jugu. Graniči se sa Paragvajem i Bolivijom na severu, Brazilom i Urugvajem na severoistoku, i Čileom na zapadu i jugu. Argentina polaže pravo na prekookeanske teritorije Ujedinjenog Kraljevstva, Folklandska ostrva ili Malvine i ostrva Južna Džordžija i Južna Sendvička ostrva. Argentina takođe smatra da joj pripada 969,464 km² teritorije na Antarktiku, pod imenom „Argentina Antartika“. Čile i Ujedinjeno Kraljevstvo takođe polažu pravo na ovu teritoriju.
Argentinci su mešavina različitih nacionalnih i etničkih grupa, dominantno potomaka italijanskih i španskih doseljenika koji zajedno čine oko 88% populacije. Talasi doseljavanja iz mnogih evropskih zemalja stigli su u Argentinu krajem 19. veka i početkom 20. veka: Velšani, Nemci, Francuzi, Britanci, Irci, Poljaci, Rusi, Ukrajinci, Hrvati, Srbi i drugi, kao i manji broj azijskih doseljenika.
Izvorno indijansko stanovništvo broji oko 700.000 pripadnika skoncentrisanih uglavnom na severoistoku, severozapadu i jugu zemlje. No, i u tim krajevima veći uticaj imaju mestici mešanog evropskog i indijanskog porekla koji čine oko 40% stanovništva u domorodačkim područjima.
Među religijama prevladava katolička veroispovest koju država podupire iako to nije službena religija. Osim katolika, postoji i veći broj pripadnika jevrejske verske zajednice i protestanata.Pogledaj i:

argentina

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Čile
Republika Čile je država u Južnoj Americi. Zauzima dugi pojas između obale Tihog okeana i planina Anda. ...
Brazil
Savezna Republika Brazil je najveća i najnaseljenija država Južne Amerike. Po veličini i po broju stanovnika je peta drž...
Kolumbija
Republika Kolumbija je država u severozapadnoj Južnoj Americi. Na severu i severozapadu izlazi na Karipsko more, na istoku ...