Pocetna » Svet » Severna Amerika » Meksiko
 
Severna Amerika | dodato 16.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Meksiko (grad)
Službeni jezik / španski i 62 indijanska jezika
Valuta / Pezos (MXN)
Vremenska zona / UTC -8 do -6
Internet domen / .mx
Pozivni broj / +52
 
 
Meksiko se sastoji iz 31 savezne države, kojima vladaju guverneri, i jednog saveznog distrikta, u kome se nalazi glavni grad.
Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se deli na tri visinska pojasa.
Sjedinjene Meksičke Države (šp. Estados Unidos Mexicanos) je država koja graniči na severu sa SAD, na jugoistoku sa Gvatemalom i Belizeom, na zapadu sa Tihim okeanom, a na istoku sa Meksičkim zalivom i Karipskim morem.
Meksiko je deo Severnoameričkog kontinenta, dok se njegov južni deo smatra delom srednjoameričke prevlake.
Meksiko je klimatski raznolika zemlja. Klimatski se deli na tri visinska pojasa. Najniži tierra caliente (vruća zemlja) obuhvata tropske ravnice u istočnom primorju sa visokom temperaturom i velikom količinom padavina. Iznad tog vrućeg pojasa nalazi se tierra templada (umerena zemlja) sa umerenom klimom koja je povoljna za život i rad čoveka. Iznad 2.000 m je tierra fria (hladna zemlja) gde su godišnja doba, a naročito leto i zima, izrazita.
Meksiko ima 97.483.412 stanovnika, po poslednjem zvanično sprovedenom popisu stanovništva (2000. godine), koji je sproveo meksički Nacionalni institut za statistiku, geografiju i informatiku, sa sledećim etničkim sastavom: 60% Mestika, 30% Indijanci (najviše narodi Maja i Nava), 9% Evropljani i 1% ostali, najviše Afrikanci.
Meksiko se sastoji iz 31 savezne države, kojima vladaju guverneri, i jednog saveznog distrikta, u kome se nalazi glavni grad. Meksiko (šp. Ciudad de México, Sjudad de Mehiko) je glavni i najveći grad Meksika. Meksiko je politički, privredni, trasportni i kulturni centar meksičke države. U njemu se nalaze brojni univerziteti, visoke škole, pozorišta, muzeji i spomenici kulture. Istorijski centar grada i bašte na vodi u četvrti Hočimilko su od 1987. na UNESKO-voj listi svetske baštine.
U gradu živi 8,7 miliona stanovnika. U širem gradskom području, „Zoni doline Meksika“ (Zona Metropolitana del Valle de México) živi 19,2 miliona ljudi. Po ovome je Meksiko jedan od najvećih gradova na svetu.
Pogledaj i:

meksiko

,

mexico

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kuba
Republika Kuba je država i arhipelag u severnim Karibima koji se nalazi između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlantsk...
Jamajka
Jamajka je ostrvska država u karipskom moru. lavni grad je Kingston sa oko 650.000 stanovnika, koji je i glavna luka u drža...
Dominikanska Republika
Hispanjola je drugo po veličini ostrvo Velikih Antila i leži istočno od Kube i Jamajke, a zapadno od Portorika. Glavni i n...