Pocetna » Svet » Severna Amerika » Kuba
 
Severna Amerika | dodato 16.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Havana
Službeni jezik / španski
Valuta / Pezos (CUP)
Vremenska zona / UTC od -5 do -4
Internet domen / .cu
Pozivni broj / ++53
 
 
Veći deo godišnjih padavina izluči se tokom vlažne sezone koja traje od maja do oktobra.
Ostrvo Kuba je šesnaesto ostrvo po veličini na svetu.
Republika Kuba (šp. República de Cuba) je država i arhipelag u severnim Karibima koji se nalazi između Karipskog mora, Meksičkog zaliva i Atlantskog okeana. Severno od Kube se nalaze Sjedinjene Američke Države i Bahami, na zapadu Meksiko, na jugu Kajmanska ostrva i Jamajka, a na jugoistoku Haiti. Havana je glavni i najveći grad na Kubi. Drugi veći gradovi su Santjago de Kuba, Holguin i Kamagvej. Neki od poznatijih manjih gradova su Barakoa, koji je prvo špansko naselje na Kubi, Trinidad, Sjenfuegos i Bajamo.
Klima Kube je tropska i pogodna za uzgoj šećerne trske. Srednja godišnja temperatura je 25°C, sa ekstremnim letnjim vrućinama i visokom vlažnošću vazduha, praćena vetrovima koji duvaju iz suptropskih zona ka ekvatoru. Veći deo godišnjih padavina izluči se tokom vlažne sezone koja traje od maja do oktobra. U avgustu, septembru i oktobru povremeno se javljaju uragani.
Kuba je komunistička država, ili parlamentarna republika predvođena Komunističkom partijom. Fidel Kastro je bio na čelu države i vlade od 1959. godine. On je vršio funkciju šefa države, šefa vlade, prvog sekretara Kubanske komunističke partije, kao i vrhovnog zapovednika Kubanskih oružanih snaga. Februara 2008. Fidel Kastro se povukao sa funkcije predsednika. Za novog predsednika Kube je izabran njegov brat Raul Kastro, 24. februara 2008. Fidel je zadržao funkciju prvog sekretara Kubanske komunističke partije.
Ekonomija Kube se naglo razvija zbog turizma koji se svake godine sve više povećava. Sredinom 1990-tih, turizam je postao primarna grana ekonomije u Kubi. Mnogi zvaničnici iz Kube govore kako je turizam "srce kubanske ekonomije", a turizam je jedan od glavih preokupacija kubanske organizacije za razvoj. Oko 1,9 miliona turista posetilo je Kubu 2003. godine, što je ekonomiju obogatilo za 2,1 milijardu dolara. Većina turista dolazi iz Kanade i zemalja Evropske Unije. U popularne turističke destinacije spadaju Varadero, Kajo Koko i Havana.
Ostrvo Kuba je najveće ostrvo na Karibima. Država Kuba se sastoji od celog ostrva Kuba i manjih obližnjih ostrva, izuzimajući zaliv Guantanamo, vojnu luku koja je iznajmljena Sjedinjenim Državama od 1903. godine. Ostrvo Kuba je šesnaesto ostrvo po veličini na svetu.Pogledaj i:

cuba

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Sjedinjene Američke Države
Sjedinjene Države su jedna od etnički najraznovrsnijih zemalja na svetu, što je posledica masovne imigracije iz mnogih zem...
Kanada
Na zapadu Kanade se nalazi Tihi okean, a na istoku Atlantski okean. Glavni grad Kanade je Otava (Ottawa), a najveći grad je ...
Dominikanska Republika
Hispanjola je drugo po veličini ostrvo Velikih Antila i leži istočno od Kube i Jamajke, a zapadno od Portorika. Glavni i n...