Pocetna » Svet » Severna Amerika » Dominikanska Republika
 
Detalji
Glavni grad / Santo Domingo
Službeni jezik / španski
Valuta / pezos (DOP)
Vremenska zona / UTC -4
Internet domen /. do
Pozivni broj / +1-809 i +1-829
 
 
Najkišniji mesec je maj kada su padavine svakodnevne i veoma obilne, jaki pljuskovi mogu potrajati i po nekoliko časova.
Ostrvo Hispanjola otkrio je Kristofer Kolumbo decembra meseca 1492. Tada se prvi put iskrcao u današnjem Santo Domingu.
Dominikanska Republika (šp. República Dominicana) je država u Karibima, smeštena na istočne dve trećine ostrva Hispanjola, na kojem se graniči sa Haitijem. Hispanjola je drugo po veličini ostrvo Velikih Antila i leži istočno od Kube i Jamajke, a zapadno od Portorika. Glavni i najveći grad Dominikanske Republike je Santo Domingo.
Ostrvo Hispanjola otkrio je Kristofer Kolumbo decembra meseca 1492. Tada se prvi put iskrcao u današnjem Santo Domingu, glavnom gradu Dominikanske Republike. U njemu danas postoji spomenik i muzej-kuća u kojoj je jedno vreme i sam Kolumbo živeo.
Dominikanska Republika ima oko 8,5 miliona stanovnika. Veći deo stanovništva su melezi, preko 80%, poreklom od mešavine domorodaca i španskih osvajača s kraja 15. veka. Ostatak stanovništva čine beli doseljenici oko 11% i crnci 1%. Većina stanovništva (preko 80%) živi na ivici bede i siromaštva, dok se izdvaja samo mali broj veoma bogatih ljudi. Obrazovanje im je na niskom nivou, stopa pismenosti je oko 85% .
Klimatski uslovi se nešto razlikuju, kišna sezona na severu zemlje počinje krajem novembra i završava se krajem maja meseca, dok u južnom delu nešto više padavina ima u letnjim mesecima. Što se tiče padavina, generalno nema pravila. Česti su pljuskovi i van kišne sezone obično u popodnevnim časovima a traju svega 20-30 minuta. Najkišniji mesec je maj kada su padavine svakodnevne i veoma obilne, jaki pljuskovi mogu potrajati i po nekoliko časova.
Vlažnost vazduha je veoma visoka tokom cele godine tako da je temperatura prividno viša za oko 5-6 stepeni. Temperaturne razlike su male tokom cele godine, dnevni maksimum tokom leta ne prelazi 32-33 °C (avgust) dok se zimi kreće oko 24-25 °C (januar). Noćne temperature su niže za nekoliko stepeni i skoro nikada ne padaju ispod 18 °C.
Sezona uragana je avgust-septembar uz napomenu da su jači u južnom delu zemlje, a tu dostižu neverovatne brzine i do 150 km/h. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kanada
Na zapadu Kanade se nalazi Tihi okean, a na istoku Atlantski okean. Glavni grad Kanade je Otava (Ottawa), a najveći grad je ...
Meksiko
Meksiko je deo Severnoameričkog kontinenta, dok se njegov južni deo smatra delom srednjoameričke prevlake....
Jamajka
Jamajka je ostrvska država u karipskom moru. lavni grad je Kingston sa oko 650.000 stanovnika, koji je i glavna luka u drža...