Pocetna » Svet » Severna Amerika » Dominikanska Republika
 
Detalji
Glavni grad / Santo Domingo
Službeni jezik / španski
Valuta / pezos (DOP)
Vremenska zona / UTC -4
Internet domen /. do
Pozivni broj / +1-809 i +1-829
 
 
Najkišniji mesec je maj kada su padavine svakodnevne i veoma obilne, jaki pljuskovi mogu potrajati i po nekoliko časova.
Ostrvo Hispanjola otkrio je Kristofer Kolumbo decembra meseca 1492. Tada se prvi put iskrcao u današnjem Santo Domingu.
Dominikanska Republika (šp. República Dominicana) je država u Karibima, smeštena na istočne dve trećine ostrva Hispanjola, na kojem se graniči sa Haitijem. Hispanjola je drugo po veličini ostrvo Velikih Antila i leži istočno od Kube i Jamajke, a zapadno od Portorika. Glavni i najveći grad Dominikanske Republike je Santo Domingo.
Ostrvo Hispanjola otkrio je Kristofer Kolumbo decembra meseca 1492. Tada se prvi put iskrcao u današnjem Santo Domingu, glavnom gradu Dominikanske Republike. U njemu danas postoji spomenik i muzej-kuća u kojoj je jedno vreme i sam Kolumbo živeo.
Dominikanska Republika ima oko 8,5 miliona stanovnika. Veći deo stanovništva su melezi, preko 80%, poreklom od mešavine domorodaca i španskih osvajača s kraja 15. veka. Ostatak stanovništva čine beli doseljenici oko 11% i crnci 1%. Većina stanovništva (preko 80%) živi na ivici bede i siromaštva, dok se izdvaja samo mali broj veoma bogatih ljudi. Obrazovanje im je na niskom nivou, stopa pismenosti je oko 85% .
Klimatski uslovi se nešto razlikuju, kišna sezona na severu zemlje počinje krajem novembra i završava se krajem maja meseca, dok u južnom delu nešto više padavina ima u letnjim mesecima. Što se tiče padavina, generalno nema pravila. Česti su pljuskovi i van kišne sezone obično u popodnevnim časovima a traju svega 20-30 minuta. Najkišniji mesec je maj kada su padavine svakodnevne i veoma obilne, jaki pljuskovi mogu potrajati i po nekoliko časova.
Vlažnost vazduha je veoma visoka tokom cele godine tako da je temperatura prividno viša za oko 5-6 stepeni. Temperaturne razlike su male tokom cele godine, dnevni maksimum tokom leta ne prelazi 32-33 °C (avgust) dok se zimi kreće oko 24-25 °C (januar). Noćne temperature su niže za nekoliko stepeni i skoro nikada ne padaju ispod 18 °C.
Sezona uragana je avgust-septembar uz napomenu da su jači u južnom delu zemlje, a tu dostižu neverovatne brzine i do 150 km/h. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Sjedinjene Američke Države
Sjedinjene Države su jedna od etnički najraznovrsnijih zemalja na svetu, što je posledica masovne imigracije iz mnogih zem...
Meksiko
Meksiko je deo Severnoameričkog kontinenta, dok se njegov južni deo smatra delom srednjoameričke prevlake....
Kanada
Na zapadu Kanade se nalazi Tihi okean, a na istoku Atlantski okean. Glavni grad Kanade je Otava (Ottawa), a najveći grad je ...