Pocetna » Svet » Azija » Indonezija
 
Azija | dodato 09.02.2009.
Detalji
Glavni grad / Džakarta
Službeni jezik / indonezijski
Valuta / Rupija
Vremenska zona /UTC +7 do +9
Internet domen / .id
Pozivni broj /+62
 
 
Ekvatorijalni arhipelag Indonezije je i po površini i po stanovništvu najveća država Jugoistočne Azije.
Najviši vrh Indonezije je Punčak Džaja na Novoj Gvineji (4.884 metara).
Indonezija je prostrana država u Aziji čiji je glavni glavni grad Džakarta. Indonezija se sastoji od mnoštva manjih i većih ostrva, od kojih su najveća Java, Sumatra, Celebes (Sulavesi), Borneo (Kalimantan) i Nova Gvineja (zapadni deo).
Po broju stanovnika (234.693.997, procena iz 2007), Indonezija je četvrta najveća država na svetu.
Istorija Indonezije počinje oko 2500. godine p.n.e. kada na Javi i Sumatri nastaje više država potstaknutih trgovinskom razmenom. Od 1511. godine počinje kolonijalno razdoblje indonezijske istorije kada je zauzimaju Portugalci, a nešto kasnije Englezi i Holanđani. Kolonijalno razdoblje prestaje završetkom Drugog svetskog rata 1945. godine kada su Indonežani proglasili nezavisnost, a Sukarno postao prvi predsednik. Njegov naslednik, bivši general Suharto, obeležio je noviju istoriju zaustavivši privredno propadanje.
Ekvatorijalni arhipelag Indonezije je i po površini i po stanovništvu najveća država Jugoistočne Azije, najveća ostrvska država sveta, i sa oko 225 miliona stanovnika četrvrta najbrojnija nacija sveta. Teritorija Indonezije se sastoji iz 17.508 ostrva, od kojih je 6000 naseljeno. U pravcu sever-jug Indonezija se proteže od 6° sgš do 11° jgš, što je rastojanje od 1875 kilomatara. U pravcu istok-zapad proteže se od 95° do 141° igd, dužinom od preko 5000 kilomatara.
Severno od Indonezije nalaze se Malezija, Singapur, Filipini i Palau, istočno je Papua Nova Gvineja i Istočni Timor, južno je Australija, dok je Indijski okean južno i zapadno od Indonezije. Od Malajskog poluostrva (na kome su zapadni deo Malezije i Singapur) Indoneziju deli moreuz Malaka. Od Filipina je deli Celebesko more.
Javansko more je smešteno u sredini arhipelaga, i na jugu je moreuzima Sunda i Lombok povezano sa Indijskim okeanom. Druga veća unutrašnja mora Indonezije su Floresko more i Banda more. Indonezijski deo ostrva Nova Gvineja na severu izlazi na Pacifik, dok je na jugu Arafursko more i Timorsko more na jugozapadu.
Položaj Indonezije na spojevima pacifičke, evroazijske i australijske tektonske ploče, uzrok je postojanja velikog broja vulkana i čestih zemljotresa. Indonezija ima najmanje 150 aktivnih vulkana, od koih su Krakatau i Tambora čuveni po svojim erupcijama iz 19. veka. Skorašnje prirodne katastrofe koje su zadesile ovaj arhipelag su cunami iz 2004. koji je usmrtio 167.736 ljudi na severnoj Sumatri, i zemljotres u Džogdžakarti 2006. Vulkanski pepeo je veoma plodan, tako da doprinosi gustoj naseljenosti ostrva Jave i Balija. Najviši vrh Indonezije je Punčak Džaja na Novoj Gvineji (4.884 metara).
Indonezija je jedno od najznačajnijih svetskih područja džungle. Na Borneu, Sumatri, Zapadnoj Javi, Papui, Molučkim ostrvima i Celebesu vlada vlažna tropska klima bez sušnih razdoblja. Temperature se tokom godine malo menjaju i u proseku su između 25 °C i 27 °C. Relativna vlažnost vazduha je oko 90 %.
U priobalnim morima Indonezije, između Malezije, Filipina, Nove Gvineje i severne Australije, živi 75% svetskih vrsta korala. Tu je i 3000 vrsta ribe, delfini, raže, kornjače, kitovi i.t.d.
Indonezija je druga po veličini zemlja po izvozu zemnog gasa. Glavne poljoprivredne kulture su pirinač, čaj, začini itd.
Indonezija je po broju stanovnika 4. zemlja u svetu i najveća islamska zemlja. Indonežani većinom pripadaju malajskoj grupi naroda i dele se na preko 300 etničkih grupa.
Indonežani su uglavnom muslimani (88%). Od njih, najveći deo pripada sunitskoj podgrupi, dok šiita ima oko 100.000. Mnogi Indonežani poštuju sinkretističke oblike islama.
Zvanični nacionalni jezik je indonežanski. Koristi se u školama, političkom životu, ekonomiji, trgovini, medijima. Skoro svi Indonežani razumeju ovaj jezik. Indonežanski jezik je veoma sličan malajskom jeziku. Promovisali su ga nacionalisti 1920ih, a postao je zvaničan sticanjem nezavisnosti 1945. Većina Indonežana govori i neke od stotina lokalnih jezika. Među njima je najznačajniji javanski, kao jezik najveće i najuticajnije etničke grupe. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Filipini
Republika Filipini predstavlja državu u Jugoistočnoj Aziji, tačnije arhipelag od 7.107 ostrva smeštenih između Tajvana n...
Tajland
Tajland, službeno Kraljevina Tajland je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugu izlazi na Tajlandski zaliv, deo Južnog kines...
Japan
Japan je ostrvska zemlja i proteže se uzduž istočne (pacifičke) obale Azije. Glavna osrtva od severa prema jugu su Hokaid...