Pocetna » Svet » Azija » Indija
 
Azija | dodato 17.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Nju Delhi
Službeni jezik / Vlada koristi hindi i engleski, dok su po ustavu zvanična 23 jezika
Valuta / Indijska rupija
Vremenska zona / UTC +5:30
Internet domen / .in
Pozivni broj / +91
 
 
Indija ima federalno državno uređenje sa dvodomnim parlamentom. Administrativno, Indija se deli na dvadeset i osam država i sedam teritorija.
Indija ima raznovrstan biljni i životinjski svet, različite klimatske uslove i geografske terene.
Indija je država u Aziji. Glavni grad je Nju Delhi. Indija se nalazi u Južnoj Aziji i zauzima njen najveći deo, tako da se cela Južna Azija često naziva „Indijski potkontinent“. Indija se graniči sa Pakistanom na zapadu, na severu sa Nepalom, Kinom i Butanom i sa Bangladešom i Mijanmarom na istoku. Ona je sedma po površini zemlja na svetu. Indijske obale, duge preko 7000 kilometara, zapljuskuju Arapsko more i Bengalski zaliv, što su delovi Indijskog okeana. Južni deo Indije predstavlja, po obliku trouglasta, visoravan Dekan. Na severu su široke ravnice slivova reka Gang i Bramaputra. Dalje ka severu su planine Himalaji.
Usled ogromne površine, Indija ima raznovrstan biljni i životinjski svet, različite klimatske uslove i geografske terene.
Indija je druga zemlja po broju stanovnika u svetu jer u njoj živi preko milijardu ljudi. U Indiji postoji dvadeset dva zvanična jezika koji se govore u različitim regionima. Među njima su Hindi i Engleski jezik, koji su i službeni jezici države. U Indiji većina stanovnika živi u veoma oskudnim uslovima (čak 70%). Indija se sporo razvijala i bila je uglavnom poljoprivredno orijentisana država. Danas je postala mesto modernog biznisa i visoke tehnologije.
Po ustavu Indije, ona je suverena, socijalistička, sekularna i demokratska republika. Indija ima federalno državno uređenje sa dvodomnim parlamentom. Administrativno, Indija se deli na dvadeset i osam država i sedam teritorija.Pogledaj i:

indija

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Japan
Japan je ostrvska zemlja i proteže se uzduž istočne (pacifičke) obale Azije. Glavna osrtva od severa prema jugu su Hokaid...
Hongkong
Hong Kong ima jednu od najliberalnijih ekonomija na svetu, i veliki je međunarodni finansijski i trgovinski centar....
Kina
Kina je četvrta po veličini zemalja u svetu, kao i najmnogoljudnija zemlja sveta sa oko 1,3 milijarde stanovnika, što je o...