Pocetna » Svet » Azija » Japan
 
Azija | dodato 17.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Tokio
Službeni jezik / japanski
Valuta / Jen (JPY ¥)
Vremenska zona / UTC +9
Internet domen / .jp
Pozivni broj / +81
 
 
Etnički sastav Japana je: 99,2% Japanci, 0,6% Korejci, 0,2% ostali.
Sinojapanska reč za Japan je Nippon ili Nihon i doslovno znači "Zemlja gde izlazi sunce".
Japan je ostrvska carevina na dalekom istoku. Sastoji se od mnoštva manjih i većih ostrva, od kojih su najveća Honšu (Honda), Kjušu, Šikoku i Hokaido. Glavni i najveći grad je Tokio.
Sinojapanska reč za Japan je Nippon ili Nihon, a puni naziv je Nihon no Koku i doslovno znači "Zemlja gde izlazi sunce", zbog čega se japan često naziva "Zemlja izlazećeg sunca". Inače,čisto japansko ime za Japan je Jamato,ali je to zastareo naziv koji se više ne koristi.
Japan je ostrvska zemlja i proteže se uzduž istočne (pacifičke) obale Azije. Glavna osrtva od severa prema jugu su Hokaido, Honšu, Šikoku i Kjušu. Osim njih, Japanski arhipelag obuhvata oko 3000 manjih ostrva. Oko 73% zemlje je brdovito, sa planinskim lancem koji se proteže preko glavnih ostrva. Kako je malo ravnica, mnoga brda i planinski obronci se obrađuju sve do vrha, a na svakoj većoj ravnici su se razvili važniji gradovi. Japan se nalazi u vulkanskoj zoni na Pacifičkom vatrenom krugu. Duž svih ostrva se osećaju česta slaba podrhtavanja tla i povremene vulkanske aktivnosti. Razorni zemljotresi, čiji rezultat su često cunamiji, događaju se nekoliko puta u veku.
Neki od gradova u Japanu su:Tokio, Kjoto, Nagasaki, Nagoja, Osaka, Saporo, Hirošima.
Japan ima umerenu klimu i 4 izrazita godišnja doba, ali zbog velike daljine od severa prema jugu klima varira od regije do regije. Krajnji sever je zimi vrlo hladan, dok krajnji jug ima suptropsku klimu. Na klimu osim toga utiču sezonski vetrovi koji duvaju sa kontinenta prema okeanu zimi i u obratnom smeru leti.
Broj stanovnika u Japanu raste vrlo brzo, povećava se udeo stanovništva starijeg od 65 godina, pa su već sada vidljive ekonomske i socijalne posledice takvog privrednog prirasta. Etnički sastav Japana je: 99,2% Japanci, 0,6% Korejci, 0,2% ostali. Saradnja vlade i industrije donela je snažan moral rada, napredna tehnologija, isticanje obrazovanja i relativno mali stav distribucije, pomogle su Japanu napredovanje neverovatnom brzinom da bi postali jedna od najvećih privrednih sila u svetu zajedno sa SAD-om i Evropskom unijom.Pogledaj i:

japan

,

tokio

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Tajland
Tajland, službeno Kraljevina Tajland je država u jugoistočnoj Aziji. Na jugu izlazi na Tajlandski zaliv, deo Južnog kines...
Hongkong
Hong Kong ima jednu od najliberalnijih ekonomija na svetu, i veliki je međunarodni finansijski i trgovinski centar....
Indija
Indija se graniči sa Pakistanom na zapadu, na severu sa Nepalom, Kinom i Butanom i sa Bangladešom i Mijanmarom na istoku....