Pocetna » Svet » Azija » Ujedinjeni Arapski Emirati
 
Azija | dodato 17.12.2008.
Detalji
Glavni grad Abu Dabi
Najveći grad / Dubai
Službeni jezik / arapski
Valuta / Dirhma (AED)
Vremenska zona / UTC +4
Internet domen / .ae
Pozivni broj / +971
 
 
Glavni vladin centar koji radi na očuvanju umetnosti, religije i kulture je u Abu Dabiju, i zove se Abu Dabi Kulturna Fondacija.
Najnaseljeniji grad je Dubai sa oko 1,2 miliona stanovnika.
Ujedinjeni Arapski Emirati su naftom bogata bliskoistočna država koja zauzima teritoriju jugoistočnog dela Arabijskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji kod Persijskog zaliva. Čine je sedam emirata: Abu Dabi, Ajman, Dubai, Fudžairah, Ras al-Haimah, Šardžah i Um al-Kvain. Graniči se sa Omanom i Saudijskom Arabijom. Ujedinjeni Arapski Emirati leže na Arabijskom poluostrvu. Zemlje sa kojima graniče su Oman, Saudijska Arabija, i Katar. Zemlja se prostire na severu od Persijskog zaliva, na jug do Omanskog zaliva. Peščana pustinja zauzima većinu zemlje, sa planinama na severoistoku.
Duž obale se nalaze slane ravnice.

Država Ujedinjenih Arapskih Emirata je najraznolikija država bliskog istoka u pogledu stanovništva. Sredinom 1980-ih godina veliki broj ljudi iz južne Azije je emigrirao u UAE. Visoki standard života i visoka mogućnost zapošljavanja je privukao veliki broj Indijca i Pakistanaca.

Simboli i tradicije islama su dominantni u kulturi i religiji UAE. Vlada UAE ulaže velika finansijska sredstva kako bi se tradicionalna kultura zemlje sačuvala. Glavni vladin centar koji radi na očuvanju umetnosti, religije i kulture je u Abu Dabiju, i zove se Abu Dabi Kulturna Fondacija. U UAE se mogu naći veliki broj crkava, kao i u susednim muslimanskim zemaljama koje su tolerantne prema drugim religijama. Kako veliki procenat stanovništva čine azijati, veliki broj restorana i kulturnih centara zemalja južne Azije je sagrađen. Takođe skroman broj evropskih kulturnih centara i škola danas postoje u UAE. Najnaseljeniji grad je Dubai sa oko 1,2 miliona stanovnika. Ostali veliki gradovi su Abu Dabi, Šarja i Fudžaira.
Gradsko stanovništvo UAE čini oko 88%. Ostatak stanovništva živi u malim mestima i selima raštrkano po celoj zemlji i u mestima sagrađenim oko naftnih polja. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Indonezija
Indonezija je prostrana država u Aziji čiji je glavni glavni grad Džakarta. Indonezija se sastoji od mnoštva manjih i ve...
Japan
Japan je ostrvska zemlja i proteže se uzduž istočne (pacifičke) obale Azije. Glavna osrtva od severa prema jugu su Hokaid...
Filipini
Republika Filipini predstavlja državu u Jugoistočnoj Aziji, tačnije arhipelag od 7.107 ostrva smeštenih između Tajvana n...