Pocetna » Svet » Afrika » Tunis
 
Afrika | dodato 18.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Tunis
Službeni jezik / arapski
Valuta / Tuniski dinar (LYD)
Vremenska zona / UTC (UTC+1)
Internet domen / .tn
Pozivni broj / +216
 
 
U Tunisu se nalazi sedam međunarodnih vazdušnih luka, ali najvažnije transportno sredstvo u zemlji je železnica.
Reljef Tunisa poprilično je drugačiji od reljefa regije.
Tunis je država koja se na severu i na istoku graniči sa Sredozemnim morem. Na zapadu ima granicu s Alžirom (965 km) i na jugoistoku s Libijom (459 km). Ime države dolazi od imena glavnog grada Tunisa, koji se nalazi na severu zemlje.
Oko 40% teritorije zemlje pokriva saharska pustinja, dok je ostatak zemlje veoma plodan. Ovaj prostor je kolevka kartaginske civilizacije i žitnica Rimskog carstva.
Od 1957. godine, Tunis je predsednička republika. Danas je član brojnih svetskih i regionalnih organizacija uključujući Arapsku ligu, Afričku Uniju i Zajednicu sahelo-saharskih država.
Tunis pokriva 163.610 km² što ga čini najmanjom državom u Magrebu. Reljef Tunisa poprilično je drugačiji od reljefa regije. Zemlja ima veliku obalu (1 298 kilometara). Kroz zemlju se u smeru jugozapad-severoistok proteže planinski lanac, koji je deo istočnog dela Atlasa. Između planina u toj regiji nalaze se doline i plodne ravnice. Najvažniji je vodotok reka Međerda koja se uliva u Tuniski zaliv. Najvažnija prirodna bogatstva su: nafta, fosfati, gvožđara, olovo, cink, so i obradiva zemljišta.
Klima Tunisa podložna je sredozemnim i saharskim uticajima. Sastoji se od sedam bioklimatskih zona između kojih postoji velika razlika u mogućnostima uzgoja. Najveću klimatski granicu između severa i ostatka zemlje čini tuniski planinski lanac koji odvaja mediteransku i saharsku klimu. Letnju sezonu obeležava suva klima koja je obeležena visokim vrućinama i sušom zbog juga. Temperature variraju u zavisnosti od položaja, nadmorskoj visini i blizini Sredozemnog mora. Prosečne temparature za celu zemlju variraju od 12°C do 30°C. Zemlju karakteriše vrlo veliki broj sunčanih sati (oko 3000 sati godišnje). U područjima planina Krumiri moguće su temperature oko 0°C zimi i oko 50°C leti u pustinjskim područjima.
U Tunisu se nalazi sedam međunarodnih vazdušnih luka, ali najvažnije transportno sredstvo u zemlji je železnica. Železnička mreža sastoji se od 1905 kilometara pruge i 200 stanica.
Iako se većina Tunižana (98%) izjašnjava kao Arapi, većina su berberskog porekla: manje od 20% njihove genetske strukture izvorno je s Bliskog Istoka. Tako da su Berberi, koji predstavljaju značajnu manjinu u Maroku i Alžiru, vrlo malobrojni u Tunisu. Mnoge druge civilizacije su takođe ostavile svoj trag na Tunižanima: Feničani, Rimljani, Vandali iz Nemačke, Arapi, Turci i na kraju Francuzi. Ovde se naselilo i puno Maura i Jevreja koji su pobegli iz Španije krajem 15. veka.
Većina Tunižana (98% stanovništva) su muslimani suniti (melikiti). Vrlo jaka jevrejska populacija, koja ovde postoji već 2.000 godina, na jugu Đerbe, danas se svela na vrlo malobrojnu grupu koja većinom živi u području grada Tunisa. Takođe postoji i malobrojna zajednica Hrišćana.Pogledaj i:

tunis

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Južnoafrička Republika
Republika Južna Afrika ili Južnoafrička Republika je republika na jugu Afrike. Nalazi se na južnoj ivici Afrike i granič...
Senegal
Senegal je država u zapadnoj Africi, okružena na severu sa Mauritanijom, na istoku sa Malijem, na jugu sa Gvinejom i Gvinej...
Madagaskar
Dugotrajna izolacija Madagaskara od okolnih kontinenata je rezultovala jedinstvenim miksom biljaka i životinja, od kojih se ...