Pocetna » Svet » Afrika » Egipat
 
Afrika | dodato 18.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Kairo
Službeni jezik / arapski
Valuta / Funta (EGP)
Vremenska zona / UTC +2 do +3
Internet domen /.eg
Pozivni broj / +20
 
 
Egipat je poznat po svojoj antičkoj civilizaciji i po nekim poznatijim svetskim spomenicima.
Nekada se u srpskom jeziku Egipat nazivao Misir, to se zadržalo u starijim knjigama i poeziji.
Arapska Republika Egipat je država u severoistočnoj Africi. Deo egipatske teritorije, Sinajsko poluostrvo, nalazi se na području Azije. Egipat pokriva površinu od oko 1.001.450 kvadratnih kilometara, na zapadu se graniči sa Libijom, na jugu sa Sudanom, na severu sa Sredozemnim morem, a na istoku sa Izraelom i Gazom. Nekada se u srpskom jeziku Egipat nazivao Misir, to se zadržalo u starijim knjigama i poeziji.
Egipat je petnaesta država po broju stanovnika u svetu, a druga u Africi (posle Nigerije). Većina od 76,5 miliona stanovnika živi u blizini obala reke Nila gde je razvijeno ratarstvo. Velike površine pustinje Sahare su slabo naseljene. Oko polovine egipatskih stanovnika živi u urbanim sredinama, najviše u Kairu (najvećem gradu u arapskom svetu) i ostalim većim gradovima na delti Nila.
Egipat je poznat po svojoj antičkoj civilizaciji i po nekim poznatijim svetskim spomenicima. Blizu Kaira nalazi se Sfinga i Velike piramide. U okolini grada Luksor, u centralnom Egiptu, nalazi se veliki broj antičkih arheoloških nalazišta kao što su dvorac Karnak i Dolina kraljeva. Danas je Egipat prepoznatljiv kao važan politički i kulturni centar Bliskog Istoka.
Geografski položaj Egipta je izuzetno povoljan. Sinajsko poluostrvo predstavlja kopneni most koji povezuje Egipat sa Azijom. Sredozemnim morem povezan je sa Evropom, a Suecki kanal predstavlja važan trgovački čvor između dva kontinenta.
Na severu je Sredozemno more, na istoku Gaza, Izrael i Crveno more; na jugu Sudan i na zapadu Libija. Teritorija obuhvata dolinu i deltu Nila, određen broj zemlju duž Sueckog kanala koji povezuje Sredozemlje sa Sueckim zalivom, rukavcem Crvenog mora.
Više od 90% teritorije zauzimaju pustinje, uključujući Libijsku (tzv. Zapadnu pustinju) na zapadu; deo Sahare, Arabijsku pustinju (tzv. Istočnu) koja graniči sa Crvenim morem i Sueckim zalivom, na istoku. Libijska pustinja poznata je kao «veliko peskovito more» u kome postoji nekoliko depresija od kojih je najveća Katara. Od pustinjskih oaza u Libijskoj pustinji najpoznatija su: Barija, Daktila, Karija, Farafra i mnoge druge.
Egipat se nalazi u suptropskom području. Klimu odlikuju vruća i suva leta i tople zime, tj. topli periodi od maja do septembra i hladni od novembra do marta. Najviše temperature u oba perioda uslovljene su severnim vetrovima. U obalnim područijima prosečne temperature kreću se od maksimalne 37°C do minimalne 14°C. Velika temperaturna variranja najčešća su pojava u pustinjama od maksimalne dnevne 46°C do minimalnih 6°C tokom noći. Tokom zimskog perioda temperature tokom noći padaju i do 0º.
Prema popisu stanovništva iz 2003. Egipat je imao 74.718.797 stanovnika. Prosečna gustina naseljenosti je 75 stanovnika/km². Stanovništvo se munjevito povećava zahvaljujući visokom natalitetu, tako da je Egipat na primer 1976. imao tek 36.626.204 stanovnika. Etnički sastav: Egipćani 98 %, Nubijci 0,8 % i drugi.
Službena religija u Egiptu je islam. Prema popisu iz 1986. 94% Egipćana su muslimani. Najveća religijska manjina su Kopti. Oni sa ostalim manjinama (pravoslavni Grci i Jermeni, katolički Grci i Jermeni i protestanti) čine 4% od ukupnog broja stanovnika. Kopti i ostale manjine smatraju da službeni popis nije tačan, te da oni čine 10 % od ukupnog broja.Pogledaj i:

egypt

,

egipat

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Madagaskar
Dugotrajna izolacija Madagaskara od okolnih kontinenata je rezultovala jedinstvenim miksom biljaka i životinja, od kojih se ...
Južnoafrička Republika
Republika Južna Afrika ili Južnoafrička Republika je republika na jugu Afrike. Nalazi se na južnoj ivici Afrike i granič...
Mozambik
Mozambik je zemlja na jugu Afrike koja se graniči sa Južnom Afrikom, Tanzanijom, Malavijem, Zambijom i Zimbabveom. Članica...