Pocetna » Svet » Afrika » Mozambik
 
Afrika | dodato 09.02.2009.
Detalji
Službeni jezik / Portugalski
Glavni grad /Maputo
Moneta / Metikaš
Vremenska zona / UTC +2
Internet domen / .mz
Pozivni telefonski broj / +258
 
 
Mozambik je bio kolonizovan od strane Portugala tokom šestnaestog i sedamnaestog veka.
Provincije Zambezija i Nampula su najnaseljenije, u njima živi oko 45% stanovništva zemlje.
Mozambik je zemlja na jugu Afrike koja se graniči sa Južnom Afrikom, Tanzanijom, Malavijem, Zambijom i Zimbabveom. Članica je Zajednice zemalja portugalskog jezika i Komonvelta. Glavni grad je Maputo koji se nalazi na jugu zemlje.
Prvi naseljenici Mozambika su bili lovci i sakupljači, preci naroda Koisani. Između četvrtog i petog veka Bantu narodi su se naselili, oni su bili poljoprivrednici i obrađivali su gvožđe.
Mozambik je bio kolonizovan od strane Portugala tokom šestnaestog i sedamnaestog veka. Kao portugalska kolonija, Mozambik je bio glavni izvor robova za evropske kolonije u Americi. Početkom dvadesetog veka Portugalci su prebacili upravu većeg dela Mozambika na velike privatne kompanije, kao Mozambik Kompanija, Zambezi Kompanija i Njasa Kompanija, koje su kontrolisali i finansirali Britanci koji su povezali Mozambik železnicom sa okolnim zemljama.
Posle postizanja nezavisnosti Mozambik je pretrpeo pustošeći građanski rat između socijalističke vlade i antikomunističkog ustaničkog pokreta. Na kraju rata 1992. godine, više od milion ljudi je umrlo, a privreda države je upropaštena.
U svojoj najširoj tački, Mozambik je širok 1100 km od istoka do zapada; na najužoj manje od 100 km. Razmak između najudaljenije severne i južne tačke je oko 1900 km. Ukupna površina države je 799380 km². 2470 km obale Mozambika zauzima oko jedne trećine obale istočne Afrike. Veći dio obale Mozambika je nisko položen i sastoji se od močvara i peskovitih plaža, a iza njih su proređene šume i pašnjaci, koje prekrivaju oko dve petine države. U najudaljenijoj unutrašnjosti se nalazi nekoliko planinskih regija formiranih na uglu južnog afričkog platoa.Planinske regije su Lebombo planine na jugu; brdske oblasti Manika i Gorongosa duž granice sa Zimbabveom, sve do Binge, najvećeg vrha Mozambika 2436 m; planinski kraj Angonia i Namuli vrhovi na severu; i druge planinske regije na severu duž jezera Malavi (Njasa).
Mozambik je podeljen u jedanaest provincija koje su podeljene u 129 distrikta. Provincije su: Kapo Delgado, Gaza, Inhambanem, Manika, Maputo (grad), Maputo (provincija), Nampula, Niasa, Sofala, Tete, Zambezia.
Polovina stanovništva živi ispod linije siromaštva, a 75% stanovništva radi u poljoprivredi. Kada se 1992. završio građanski rat u zemlji, Mozambik je bio jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Još uvek je jedna od najsiromašnijih zemalja, ali se zadnjih godina događa znatni rast privrede.
Provincije Zambezija i Nampula su najnaseljenije, u njima živi oko 45% stanovništva zemlje. Narod Makua koji ima oko četiri miliona pripadnika je dominantna grupa na severu zemlje. Narodi Sena i Šona (uglavnom Ndau) žive u dolini reke Zambezi, a narod Šangan je najbrojniji na jugu Mozambika. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Senegal
Senegal je država u zapadnoj Africi, okružena na severu sa Mauritanijom, na istoku sa Malijem, na jugu sa Gvinejom i Gvinej...
Egipat
Arapska Republika Egipat je država u severoistočnoj Africi. Deo egipatske teritorije, Sinajsko poluostrvo, nalazi se na pod...
Madagaskar
Dugotrajna izolacija Madagaskara od okolnih kontinenata je rezultovala jedinstvenim miksom biljaka i životinja, od kojih se ...