Pocetna » Svet » Afrika » Etiopija
 
Afrika | dodato 09.02.2009.
Detalji
Glavni grad / Adis Abeba
Službeni jezik / amharski
Valuta / Bir
Vremenska zona / UTC +3
Internet domen / .et
Pozivni broj /+251
 
 
Etiopija je ekološki raznovrsna zemlja, sa brojnim endemskim vrstama kao što su Galada babun i etiopski vuk.
Istorija Etiopije je po mnogo čemu jedinstvena među afričkim zemljama.
Etiopija, zvanično Federalna Demokratska republika Etiopija, je država u istočnoj Africi u regiji poznatoj kao Rog Afrike. Nema izlaza na more, a graniči na severu sa Eritrejom, na zapadu sa Sudanom, na jugu sa Kenijom i na istoku sa Somalijom i Džibutijem.
Istorija Etiopije je po mnogo čemu jedinstvena među afričkim zemljama. Sa izuzetkom kratkog razdoblja uoči Drugog svetskog rata1936-1941 kada je bila pod italijanskom okupacijom, zemlja nikada nije bila evropska kolonija.
Prva zabeležena zemlja na području Etiopije bilo je kraljevstvo Aksum, koje se u prvom veku nove ere razvilo u pomorsku i trgovačku silu na Crvenom moru. Zemlja je primila monofizitsko hrišćanstvo u četvrtom veku, a vrhunac snage dosegnulo je u šestom veku kada je kontrolisalo i južni deo Arapskog poluostrva. Sa širenjem Islama od sedmog veka, važnost Aksuma se smanjila, a arapsko osvajanje crvenomorske obale je odseklo državu od trgovačkih puteva. Ipak, zemlja nije osvojena i uključena u arapsko-islamsku sferu uticaja kao Egipat i Sudan na severu.
Etiopija ima površinu od 1,127,127 kilometra kvadratnih i zauzima najveći deo Roga Afrike, koji je najistočniji deo Afrike. Graniči se sa Sudanom na zapadu, Eritrejom i Džibutijem na severu, Somalijom na istoku i Kenijom na jugu. Zemlja ima visoki centralni plato čija visina varira od 1800 do 3000 metra. Najviši vrh Etiopije je Ras Dašan sa visinom od 4620 metra iznad nivoa mora. Najznačajnija reka je Plavi Nil koji izvire iz jezera Tana.
Nadmorska visina i geografska dužina određuju tri klimatske zone: hladnu zonu iznad 2400 metra gde temperatura varira od blizu leđenja do 16°S; umerena zona na visini od 1500 do 2400 metra sa temperaturama od 16°S do 30°S; i topla zona ispod 1500 metra sa tropskim i suvim uslovima gde dnevna temperatura varira od 27°S do 50°S. Kišna sezona traje od sredine juna do sredine septembra.
Etiopija je ekološki raznovrsna zemlja, sa brojnim endemskim vrstama kao što su Galada babun i etiopski vuk.
Etiopska populacija je veoma raznovrsna. Većina stanovništva govori semitski ili kušitski jezik. Oromo, Amhara i Tigre čine tri četvrtine stanovnoštva, ali u Etiopiji živi više od 80 etničkih grupa. Neke od njih broje samo oko 10,000 članova. Etiopljani koji govore semitski se nazivaju Hebeša ili Abeša.
55% Etiopljana su hrišćani, od toga 50% su etiopski pravoslavci, 5% su protestanti, katolici 0,9%, Muslimani čine 40% stanovništva, a animisti 4,6%. Najbrojnije etničke grupe su: Oromo 40%%, Amhara 25%, Tigre 6,2%, Somalijci 6,0%, Gurage 4,3%, Sidama 3,4%, Volajta 2%, Afar 2%, Hadija 2%, Gamo 1%.
Etiopija je jedna od najsiromašnijih afričkih zemalja, mnogi Etiopljani zavise od pomoći hranom iz inostranstva. Posle revolucije 1974. etiopska ekonomija je vođena kao socijalistička ekonomija, sa jakom državnom kontrolom i veliki deo ekonomije je prebačen u javni sektor. Od 1991.ekonomija se okrenula prema decentralizaciji i tržišno orijentisanoj ekonomiji. 1993.počela je postepena privatizacija industrije, bankarstva, poljoprivrede i trgovine.
Izvršna vlast se sastoji iz dva doma Narodne skupštine, sastavljene od 548 poslanika koji se biraju svakih pet godina i zaduženi su za donošenje zakona, finansije i budžet. Federalna skupština se sastoji od 108 poslanika koje biraju predstavnici regiona i ima prvenstveno ulogu zaštite ustava. Sudska vlast počiva na Federalnom vrhovnom sudu, koji je ustavom odvojen od zakonodavne i izvršne vlasti. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Tunis
Tunis je država koja se na severu i na istoku graniči sa Sredozemnim morem. Na zapadu ima granicu s Alžirom (965 km) i na ...
Madagaskar
Dugotrajna izolacija Madagaskara od okolnih kontinenata je rezultovala jedinstvenim miksom biljaka i životinja, od kojih se ...
Južnoafrička Republika
Republika Južna Afrika ili Južnoafrička Republika je republika na jugu Afrike. Nalazi se na južnoj ivici Afrike i granič...