Pocetna » Svet » Afrika » Madagaskar
 
Afrika | dodato 18.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Antananarivo
Službeni jezik / malgaški, francuski, engleski
Valuta / Ariari
Vremenska zona / UTC +3
Internet domen / .mg
Pozivni broj / +261
 
 
Postoje dva godišnja doba: od novembra do aprila je toplo i kišovito, a od maja do oktobra je hladnije i suvo.
Među značajnim primerima raznolikosti živog sveta Madagaskara su primati lemuri, i drveće baobab.
Republika Madagaskar, ili Madagaskar (staro ime: Malgaška Republika), je ostrvska zemlja bez kopnenih granica u Indijskom okeanu, blizu istočne obale Afrike. Madagaskar je 4. najveće ostrvo na svetu. Dom je za pet procenata svetskih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih 80 procenata živi samo na Madagaskaru. Među značajnim primerima raznolikosti živog sveta Madagaskara su primati lemuri, i drveće baobab.
Istočna obala Madagaskara je u nizijama koje vode ka strmim liticama i centralnim visijama. Masiv Tsaratanana na severu sadrži vulkanske planine. Zapadna obala ima mnoge zaštićene luke i široke ravnice, dok jugozapad čini region visoravni i pustinje.
Postoje dva godišnja doba: od novembra do aprila je toplo i kišovito, a od maja do oktobra je hladnije i suvo. Dominiraju jugoistočni vetrovi, sa povremenim ciklonima.
Dugotrajna izolacija Madagaskara od okolnih kontinenata je rezultovala jedinstvenim miksom biljaka i životinja, od kojih se mnoge ne mogu naći nigde u svetu; neki ekolozi govore o Madagaskaru kao o "osmom kontinentu".
Istočna strana ostrva, koja je uz vetar, je u tropskim kišnim šumama, dok su istočna i južna strana ostrva, zaštićene od kiša zbog centralnih visija, pošumljene tropskim suvim šumama, bodljikavim šumama i žbunjem.Pogledaj i:

madagaskar

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Južnoafrička Republika
Republika Južna Afrika ili Južnoafrička Republika je republika na jugu Afrike. Nalazi se na južnoj ivici Afrike i granič...
Obala Slonovače
Republika Obala Slonovače ili Republika Obala Slonove Kosti je zemlja u Zapadnoj Africi koja graniči sa Liberijom, Gvinejom...
Senegal
Senegal je država u zapadnoj Africi, okružena na severu sa Mauritanijom, na istoku sa Malijem, na jugu sa Gvinejom i Gvinej...