Pocetna » Svet » Evropa » Grčka
 
Evropa | dodato 12.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Atina
Službeni jezik / grčki
Valuta / Evro
Vremenska zona / UTC EET (UTC+2) EEST (UTC+3)
Internet domen / .gr
Pozivni broj / +30
 
 
Grčka istorija obuhvata period Antičke Grčke, Rimskog i Vizantijskog Carstva i četiri veka Otomanske vladavine.
Grčka obala je veoma razuđena, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva.
Grčka, zvanično Helenska Republika, je država u jugoistočnoj Evropi, koja se nalazi na južnom delu Balkanskog poluostrva. Graniči se sa Albanijom, Bugarskom i Makedonijom na severu i Turskom na istoku. Egejsko more leži istočno i južno od kontinentalnog dela Grčke, dok se Jonsko more nalazi na zapadu. U oba ova mora se nalazi veliki broj ostrva. Glavni grad je Atina, a veći gradovi su Solun, Patra, Iraklion, Volos, Janjina, Larisa i Kavala.
Grčka se nalazi na raskršću Evrope, Azije i Afrike. Grčka istorija obuhvata period Antičke Grčke, Rimskog i Vizantijskog Carstva i četiri veka Otomanske vladavine. Grčka je kolevka demokratije, zapadnjačke filozofije, Olimpijskih igara, zapadne književnosti i istoriografije, političkih nauka, važnih naučnih i matematičkih principa i zapadnjačke drame, uključujući tu i komediju i tragediju. Grčka je razvijena država. Članica je Evropske unije od 1981, Ekonomske i monetarne unije Evropske unije od 2001, NATO pakta od 1952.
Grčka obala je veoma razuđena, sa mnoštvom ostrva, poluostrva i zaliva. Njihova obala je po razuđenosti druga u Evropi. Najveći deo države je pod planinama, najviši vrh je Olimp sa 2.911 metara nadomrske visine. Grčka je izdeljena na 13 periferija, dok se Sveta Gora, crkvena država na poluostrvu Atos, nalazi pod grčkim suverenitetom.
Grčku nastanjuje oko 10 miliona Grka. Grčka je najčistija etnička država na Balkanu. Grci čine više od 95 procenata stanovništva a ostale etničke manjine su Turci, Albanci i Makedonci. Više od 95 procenata Grčke populacije pripada grčkoj tradicionalnoj crkvi (jedna od tri veće vrste Hrišćanstva). Moderni grčki jezik je jezik većine populacije. Moderni grčki koristi isti alfabet koji su koristili i stanovnici u antičkim vremenima.
Najčešći sastojci grčkih obroka su govedina, jagnjetina, piletina i svinjetina. Riba i morski plodovi se konzumiraju na ostrvima i u velikim gradovima. Ne sme se zaboraviti ni maslinovo ulje koje ovim sastojcima daje lep ukus. Salate se jedu uz glavna jela. Tradicionalno jelo je suvlaki (ražnjić od jagnjećeg ili svinjećeg mesa, sa biljnim dodacima i pomfritom). Deserti su najčešce neke vrste voća ili baklava. Poznato jelo jesu i kokoretsi (sastoji se od jagnjece džigerice).
Pogledaj i:

grčka

,

greece

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Španija
Španija (España) je jugozapadna evropska država, graniči se sa Portugalom na zapadu i Francuskom i Andorom na severoistok...
Turska
Republika Turska je država u jugozapadnoj Aziji i sa nekih 3% u jugoistočnoj Evropi (jugoistočni deo Balkanskog poluostrva...
Francuska
Francuska je članica Ujedinjenih nacija, NATO-a, grupe G8 i osnivač Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije....