Pocetna » Svet » Evropa » Velika Britanija
 
Evropa | dodato 12.12.2008.
Detalji
Glavni grad / London
Službeni jezik / engleski
Valuta / Sterling funta (GBP)
Vremenska zona / UTC , leti UTC+1
Internet domen / .uk
Pozivni broj / +44
 
 
UK ima četiri sastavna dela. Tri britanska dela: Engleska, Vels i Škotska i četvrti deo, ostrvo Severna Irska.
Većinu stanovništva čine Englezi (80%), Škoti (10%), Irci (4%), Velšani (2%) i stranci (4%).
Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (engl. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) je država u zapadnoj Evropi, i članica Evropske Unije. Često se koristi ime "Ujedinjeno Kraljevstvo", "UK" ili nezvanično "Velika Britanija" ili "Britanija". UK ima četiri sastavna dela. Tri britanska dela: Engleska, Vels i Škotska i četvrti deo Severna Irska koja se nalazi na ostrvu Irska i graniči se sa republikom Irskom. Članica je Ujedinjenih nacija, NATO-a, grupe G8 i Evropske unije.
Ujedinjeno Kraljevstvo se nalazi na severozapadu Evrope. Ima kopnenu granicu sa Republikom Irskom, a osim toga je okruženo Severnim morem, kanalom Lamanš (Engleski kanal), Irskim morem i Atlantskim okeanom.
U Ujedinjenom Kraljevstvu živi 59.739.000 stanovnika, a prosečna gustina naseljenosti je 243 stanovnika na kvadratni kilometar. Ipak postoje velike regionalne razlike, tako je npr. gustina naseljenosti u Engleskoj pet puta veća nego u Škotskoj. Većinu stanovništva čine Englezi (80%), Škoti (10%), Irci (4%), Velšani (2%) i stranci (4%). Očekivana prosečna životna starost je 77 godina, a pismenost je 99%.
 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Portugal
Republika Portugal ili Portugalija je republika na zapadu i jugozapadu Iberijskog poluostrva u jugozapadnoj Evropi....
Španija
Španija (España) je jugozapadna evropska država, graniči se sa Portugalom na zapadu i Francuskom i Andorom na severoistok...
Austrija
Republika Austrija je država u centralnoj Evropi. Graniči se sa Nemačkom i Češkom na severu, Slovačkom i Mađarskom na ...