Pocetna » Svet » Evropa » Francuska
 
Evropa | dodato 12.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Pariz
Službeni jezik / francuski
Valuta / Evro
Vremenska zona / UTC +1 do +2
Internet domen / .fr
Pozivni broj / +33
 
 
Francuska je posebno izašla u prvi plan svetske likovne umetnosti sa slikarima epohe impresionizma i postimpresionizma.
U Parizu se nalazi verovatno najpoznatiji muzej umetnosti na svetu: Luvr.
Republika Francuska (službeno République française, skraćeno La France) je demokratska država Zapadne Evrope. Graniči se sa Belgijom, Luksemburgom, Nemačkom, Švajcarskom, Italijom, Monakom, Španijom i Andorom i ima izlaz na Atlantski okean i Sredozemno more.
Francuskoj pripadaju i prekomorske teritorije, od kojih Gvadelup, Martinik, Gijana (u Americi), i Reinion (u Indijskom okeanu) predstavljaju punopravni deo francuske republike. Preko ovih van-evropskih teritorija, Francuska se graniči i sa Brazilom, Surinamom i Holandskim Antilima. Francuska je članica Ujedinjenih nacija, NATO-a, grupe G8 i osnivač Evropske ekonomske zajednice, današnje Evropske unije.
Najveći i najvažniji gradovi su Pariz sa oko 12 miliona stanovnika, zatim Marsej, Lil i Lion koji imaju oko milion stanovnika.
Po broju stanovnika Francuska zauzima drugo mesto u Evropskoj Uniji i čini 13 % stanovništva ove organizacije.
Po podacima iz 2006. u Francuskoj 51 % stanovništva pripada rimokatoličkoj crkvi, 31 % su ateisti, oko 4 % su muslimanske veroispovesti, protestanata ima 3 %, jevreja 1%. Preostalih 10 % pripada drugim religijskim zajednicama ili se ne izjašnjava.
Zvanični jezik u Francuskoj je francuski, koji poseduje različite dijalekte u zavisnosti od područja, ali koji nisu jasno definisani u francuskoj gramatici.
Francuska je kroz istoriju proizvela plejadu značajnih likovnih umetnika.Francuska je posebno izašla u prvi plan svetske likovne umetnosti sa slikarima epohe impresionizma i postimpresionizma.
U Parizu se nalazi verovatno najpoznatiji muzej umetnosti na svetu: Luvr.Pogledaj i:

francuska

,

france

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Austrija
Republika Austrija je država u centralnoj Evropi. Graniči se sa Nemačkom i Češkom na severu, Slovačkom i Mađarskom na ...
Španija
Španija (España) je jugozapadna evropska država, graniči se sa Portugalom na zapadu i Francuskom i Andorom na severoistok...
Italija
Republika Italija je država na jugu Evrope. Sastoji se od Apeninskog poluostrva i tri velika ostrva na Sredozemnom moru...