Pocetna » Svet » Evropa » Austrija
 
Evropa | dodato 09.02.2009.
Detalji
Glavni grad / Beč
Službeni jezik / nemački
Valuta / Evro
Vremenska zona / UTC +1, +2 (CET, CEST)
Internet domen / .at
Pozivni broj / +43
 
 
Austrija je članica Ujedinjenih nacija od 1955. a Evropskoj uniji se pridužila 1995. godine.
Klima je umerena, sa hladnim zimama i svežim letima.
Republika Austrija je država u centralnoj Evropi. Graniči se sa Nemačkom i Češkom na severu, Slovačkom i Mađarskom na istoku, Slovenijom i Italijom na jugu, Švajcarskom i Lihtenštajnom na zapadu i nema izlaz na more. Glavni grad je Beč.
Po političkom uređenju Austrija je parlamentarna demokratija. Sastoji se od devet federalnih država, i jedna je od dve evropske države koje su proglasile stalnu neutralnost (druga je Švajcarska). Austrija je članica Ujedinjenih nacija od 1955. a Evropskoj uniji se pridužila 1995. godine.
Nakon što su je osvajali Rimljani, Huni, Lombardi, Ostrogoti, Bavari i Franci, Austrija bila pod vlašću Babenberga od 10. do 13. veka, kad su ih nasledili Habzburgovci. Kuća Habzburg je potom vladala Austrijom sve do 20. veka.
Nakon ukidanja Svetog rimskog carstva, Austrija je 1867. godine postala deo dvojne monarhije, Austro-Ugarske. Austro-Ugarska se raspala nakon što je izgubila Prvi svetski rat, pa je nastala Austrija u današnjim granicama. Austriju je pripojila Nemačka 1938. godine.
Saveznici su nakon 2. svetskog rata držali Austriju do 1955. godine, kad je opet stekla potpunu nezavisnost pod uslovom da ostane neutralna. Ipak, nakon propasti komunizma u Istočnoj Evropi, Austrija se politički sve više angažovala, pa je 1995. godine postala članica Evropske Unije, a 1999. je uvela valutu evro.
Austrijski zapad i jug leže na Alpima. Zbog tih planinskih područja, Austrija je poznato turističko odredište za zimske sportove. Najviši vrh je Grosglokner (3.798 m), a nakon njega Vildšpice (3.774 m). Sever i istok zemlje su uglavnom brežuljkasti i ravni. Najveća reka je Dunav. Austrija ima pet nacionalnih parkova i šezdesetak prirodnih rezervata. Klima je umerena, sa hladnim zimama i svežim letima. Najveći gradovi su: Beč (glavni grad), Salcburg, Insbruk, Grac i Linc.
Austrija je jedna od 10 najbogatijih zemalja na svetu po visini bruto domaćeg proizvoda (BDP ili eng.GDP), ima visoko razvijenu socijalno-tržišnu ekonomiju i visok životni standard. Sve do 80-tih godina prošlog veka mnoge velike industrijske kompanije su bile nacionalizovane; poslednjih godina, međutim, privatizacija je redukovala državnu imovinu do nivoa ostalih evropskih ekonomija. Odmah posle visoko razvijene industrije, turizam ima najveći udeo u nacionalnoj ekonomiji.
Evro je, u Austriji, u upotrebi od 2002. godine. Kao priprema, kovanice su počele da se izrađuju još 1999. godine, mada sve imaju imaju utisnutu godinu kada su uvedene u upotrebu, 2002.-u. Pre usvajanja evra, u upotrebi je bio austrijski šiling iz 1939. godine.
Službeni jezik je nemački, koji se takođe govori u Nemačkoj. Ipak, standardni jezik nemačkog u Austriji ima razlike u odnosu na varijantu koja se koristi u Nemačkoj. Na primer, koristi se nekoliko slavenskih reči (npr. kukuruz, kren).
Jedan deo državljana Austrije pripadaju manjinama. U Koruškoj i Štajerskoj živi oko 50,000 Slovenaca. Po nekim procenama austrijskih vlasti u Austriji živi oko 300 000 Srba. Austrija ima i mnogo radnika-imigranata.
Više od tri četvrtine Austrijanaca su katolici. Ostale važne vere su islam i protestantizam. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Portugal
Republika Portugal ili Portugalija je republika na zapadu i jugozapadu Iberijskog poluostrva u jugozapadnoj Evropi....
Velika Britanija
Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske (engl. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) je drža...
Grčka
Grčka, zvanično Helenska Republika, je država u jugoistočnoj Evropi, koja se nalazi na južnom delu Balkanskog poluostrva...