Pocetna » Srbija » Planine » Rajac
 
Planine | dodato 14.01.2009.
Detalji
Turistička organizacija opštine Ljig
Karađorđeva 7, 14500 Ljig
faks: 014/ 83 300, 85 242
info@ljig.org.yu toolj@ptt.rs
www.ljig.org.yu
 
 
Rajac pruža uslove za različite vidove turizma, pre svega sportsko-rekreativni, manifestacioni i seoski turizam.
"Kosidba na Rajcu" predstavlja simboličan i svečan završetak košenja planinske trave.
Nalazi se na kraju venca Valjevskih planina, 100 km od Beograda, a 12 km od Ljiga. Nadmorska visina Rajca kreće se od 600 do 849 m. Stari putopisci su ovu planinu, zbog prostranstva protkanog šumarcima i cvetnim livadama, nazvali "rajem na zemlji", pa je tako i dobila ime.
Rajac pruža uslove za različite vidove turizma, pre svega sportsko-rekreativni, manifestacioni i seoski turizam. Podneblje Suvoborskog Rajca ima odlike "blaže subalpske", kontinentalne klime, zbog čega dolazi do izražaja njena zdravstveno-rekreativna komponenta. Stimulativno dejstvo klime omogućava i pogoduje lečenju bolesti pluća i disajnih puteva, neurovegetativnih poremećaja i oporavak, revitalizaciju i jačanje čitavog organizma.
Na području Rajca postoji više pećina i jama, a najznačajnija je Rajačka pećina. Ukupna dužina kanala Rajačke pećine je 286 m, dok je glavni kanal dug 106 m. Na pojedinim mestima kanali se račvaju ili proširuju u dvorane. Velika dvorana ima dužinu od oko 30 m, širinu od 7-10 m, a maksimalnu visinu od 15 m. Kroz pojedine delove pećine teče vodotok gradeći vodopade i jezerca.
U Prvom svetskom ratu na Rajcu je vođena čuvena Kolubarska bitka. Tu se nalaze "Spomenik 1300 kaplara" i Spomen česma podignuta palim vojnicima iz Prvog svetskog rata, kao i nekoliko spomenika posvećenih palim žrtvama u Drugom svetskom ratu.
Od 1965. godine, svake godine prve nedelje posle Petrovdana (jer je u ranijim vremenima košenje završavano do Petrovdana - 12. jula) održava se manifestacija "Kosidba na Rajcu". "Kosidba na Rajcu" predstavlja simboličan i svečan završetak košenja planinske trave. Vremenom je ona postala smotra tradicionalnih izvornih sadržaja u čast kosidbe i seoskih moba. Na manifestaciji se prikazuje ceo običaj počev od okupljanja kosaca, trubača, zdravičara, vodonoša, odlaska na kosidbu, do kosačkog ručka i završetka košenja.
Kosci se takmiče u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Najbolji od njih proglašava se pobednikom-đidijom i dobija zlatnu kosu. Istovremeno se održavaju kulturno - umetnički programi, takmičenja u pripremanju starih jela, izložba i demonstracija nekad korišćenih poljoprivrednih mašina za rad u brdsko - planinskom području, savetovanja o poljoprivredi i dr.Pogledaj i:

rajac

,

kosidba na rajcu

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Divčibare
Divčibare se nalaze na planini Maljen, 37 km jugoistočno od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980 m. Kao posledica povoljnog...
Stara Planina
Stara planina je najveća i najlepša planina u istočnoj Srbiji. Udaljena je 330 km od Beograda, 70 km od Niša i 50 km od K...
Kopaonik
Kopaonik, najveći planinski masiv u Srbiji, pruža se pravcem od severozapada ka jugoistoku u dužini od oko 80 km, dosežu...