Pocetna » Srbija » Planine » Rajac
 
Planine | dodato 14.01.2009.
Detalji
Turistička organizacija opštine Ljig
Karađorđeva 7, 14500 Ljig
faks: 014/ 83 300, 85 242
info@ljig.org.yu toolj@ptt.rs
www.ljig.org.yu
 
 
Rajac pruža uslove za različite vidove turizma, pre svega sportsko-rekreativni, manifestacioni i seoski turizam.
"Kosidba na Rajcu" predstavlja simboličan i svečan završetak košenja planinske trave.
Nalazi se na kraju venca Valjevskih planina, 100 km od Beograda, a 12 km od Ljiga. Nadmorska visina Rajca kreće se od 600 do 849 m. Stari putopisci su ovu planinu, zbog prostranstva protkanog šumarcima i cvetnim livadama, nazvali "rajem na zemlji", pa je tako i dobila ime.
Rajac pruža uslove za različite vidove turizma, pre svega sportsko-rekreativni, manifestacioni i seoski turizam. Podneblje Suvoborskog Rajca ima odlike "blaže subalpske", kontinentalne klime, zbog čega dolazi do izražaja njena zdravstveno-rekreativna komponenta. Stimulativno dejstvo klime omogućava i pogoduje lečenju bolesti pluća i disajnih puteva, neurovegetativnih poremećaja i oporavak, revitalizaciju i jačanje čitavog organizma.
Na području Rajca postoji više pećina i jama, a najznačajnija je Rajačka pećina. Ukupna dužina kanala Rajačke pećine je 286 m, dok je glavni kanal dug 106 m. Na pojedinim mestima kanali se račvaju ili proširuju u dvorane. Velika dvorana ima dužinu od oko 30 m, širinu od 7-10 m, a maksimalnu visinu od 15 m. Kroz pojedine delove pećine teče vodotok gradeći vodopade i jezerca.
U Prvom svetskom ratu na Rajcu je vođena čuvena Kolubarska bitka. Tu se nalaze "Spomenik 1300 kaplara" i Spomen česma podignuta palim vojnicima iz Prvog svetskog rata, kao i nekoliko spomenika posvećenih palim žrtvama u Drugom svetskom ratu.
Od 1965. godine, svake godine prve nedelje posle Petrovdana (jer je u ranijim vremenima košenje završavano do Petrovdana - 12. jula) održava se manifestacija "Kosidba na Rajcu". "Kosidba na Rajcu" predstavlja simboličan i svečan završetak košenja planinske trave. Vremenom je ona postala smotra tradicionalnih izvornih sadržaja u čast kosidbe i seoskih moba. Na manifestaciji se prikazuje ceo običaj počev od okupljanja kosaca, trubača, zdravičara, vodonoša, odlaska na kosidbu, do kosačkog ručka i završetka košenja.
Kosci se takmiče u narodnoj nošnji, sa slamenim šeširima i izvezenom, šarenom torbom na ramenu. Najbolji od njih proglašava se pobednikom-đidijom i dobija zlatnu kosu. Istovremeno se održavaju kulturno - umetnički programi, takmičenja u pripremanju starih jela, izložba i demonstracija nekad korišćenih poljoprivrednih mašina za rad u brdsko - planinskom području, savetovanja o poljoprivredi i dr.Pogledaj i:

rajac

,

kosidba na rajcu

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Stara Planina
Stara planina je najveća i najlepša planina u istočnoj Srbiji. Udaljena je 330 km od Beograda, 70 km od Niša i 50 km od K...
Divčibare
Divčibare se nalaze na planini Maljen, 37 km jugoistočno od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980 m. Kao posledica povoljnog...
Tara
Tara, jedna od najlepših planina u Srbiji, nalazi se u zapadnoj Srbiji. Pokrivena je gustim šumama prošaranim proplancima ...