Pocetna » Srbija » Banje » Sokobanja
 
Banje | dodato 14.01.2009.
Detalji
Organizacija za turizam, kulturu i sport "Sokobanja"
Trg oslobođenja 2, 18230 Sokobanja
018/ 830 271, 833 988
faks: 018/ 833 988
info@otks.org.yu
www.otks.org.yu
 
 
Savremeni razvoj Sokobanje počinje šezdesetih godina 20. veka, kada se pored hotelskih grade prateći privredni objekti i razvija saobraćajna infrastruktura.
Zavičajni muzej raspolaže eksponatima iz oblasti arheologije, etnologije i istorije.
Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, između planina Ozren i Rtanj, na obalama reke Moravice i na nadmorskoj visini od 400 m. Od Beograda je udaljena 230 km.
Za lekovitost sokobanjskih termalnih izvora znalo se još u vreme starih Rimljana. Sokobanjsko javno kupatilo-hamam prvi put pominje turski putopisac Evlija Čečebija 1663. godine. Posle oslobođenja od Turaka knjaz Miloš naređuje da se obnovi hamam i podigne konak, a lekara Leopolda Erliha postavlja za prvog banjskog lekara. Početak organizovanog turizma u Sokobanji računa se od 1837. godine, kada je iz kancelarije knjaza Miloša napisan uput (vaučer) za zastavnika Lazarevića za lečenje u banji.
Početkom 20. veka bogati trgovci i mehandžije u Sokobanji grade vile za svoj boravak, ali i smeštaj gostiju. Između dva svetska rata gradi se prvi savremeni banjski hotel - "Evropa" (današnji konak "Park"), podižu se parkovi, uređuju izletišta, uvode vodovod i javna rasveta. Savremeni razvoj Sokobanje počinje šezdesetih godina 20. veka, kada se pored hotelskih grade prateći privredni objekti i razvija saobraćajna infrastruktura.
Prirodni lekoviti faktori Sokobanje su termomineralni izvori (temperature od 28 do 45,5°C), koje se koriste za kupanje i inhalacije, kao i umereno-kontinentalna klima koju karakteriše povoljan atmosferski pritisak i umerene padavine, malo magle i vetrovitih dana, visoka koncentracija kiseonika, ozona i negativnih jona u vazduhu i odsustvo aerozagadenja.
Lečenje se obavlja u Specijalnoj bolnici za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti "Sokobanja", Prirodnom lečilištu "Banjica" i Specijalnoj bolnici za plućne i očne bolesti i tuberkulozu "Ozren".
U okviru Specijalne bolnice "Sokobanja" postoji bazen sa termalnom vodom, teretana, sala za male sportove i teren za mali fudbal. Gosti Sokobanje imaju mogućnost šetnje prostranim i lepo uređenim parkom.
Biblioteka u Sokobanji ima tradiciju dužu od 130 godina. Raspolaže sa preko 30 hiljada knjiga, a u svom sastavu ima međunarodni centar za turističku i ekološku dokumentaciju. Zavičajni muzej raspolaže eksponatima iz oblasti arheologije, etnologije i istorije. Ispred muzeja je uređen amfitetar koji se u letnjoj sezoni koristi za pozorišne predstave i književne večeri.
Sokobanja je tokom cele godine mesto gde se održavaju brojne sportske, kulturne i turističke manifestacije, kao što su "Prva harmonika Srbije i Crne Gore", Međunarodni salon ekološke karikature, umetnička kolonija "Sokograd", "Zlatne ruke Sokobanje", "Sveti Jovan Biljober", "Banjsko kulturno leto" i druge.
Tokom letnje sezone postoji mogućnost kupanja na uređenim kupalištima na reci Moravici, Bovanskom jezeru i veštačkoj akumulaciji u klisuri Moravice, koje pruža uslove i za ribolov .
Gosti Sokobanje imaju mogućnost za lov, s tim da se organizuju i specifične lovne ture, kao što su lov foto-aparatom i kamerom, lov sa branjem lekovitog bilja i lov sa boravkom i spavanjem u starim planinskim kućama.
U okolini Sokobanje se nalaze brojna izletišta. Šumskim i asfaltnim stazama se može dođi do Oštre Čuke, najvišeg vrha Ozrena (1.117 m). Ozrenskim stazama dolazi se do manastira Jermenčić, "Tatomirovog grada" i Ozrenske pećine, duge 580 m. U blizini je vodopad Ripaljka, visine 11 m, koga gradi reka Gradašnica. U ozrenskim livadama sakriven je izvor "Đerđelez", poznat još u tursko doba. Planina Rtanj je poznata po lekovitom bilju.
Kalinovica je izletište sa bukovom šumom, izvorom hladne vode i restoranom koji radi u letnjoj sezoni. Nedaleko od izletišta Lepterija nalaze se ostaci utvrđenja "Soko-grad". "Vrmadžanski grad" se nalazi 2 km od Rtnja, u blizini istoimenog jezera, koje je pogodno za riblolov,
Izvor reke Moravice se nalazi 15 km od Sokobanje, pravcem prema Knjaževcu i predstavlja jedinstven prirodni fenomon, jer reka nastaje od više izvora koji se ne mogu uočiti.
Sesalačka pećina se nalazi nedaleko od sela Sesalca, bogata je pećinskim nakitom i uređena je za posetioce.Pogledaj i:

sokobanja

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Niška Banja
Niška Banja se nalazi na jugoistoku Srbije, pored magistralnog pravca Niš-Sofija. Leži u podnožju Koritnika, ogranka Suve...
Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, 200 km južno od Beograda. Smeštena je na obroncima planine Goč i u dol...
Mataruška Banja
Mataruška Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, na desnoj obali reke Ibar, okružena padinama planina Stolovi i Čemerno...