Pocetna » Srbija » Banje » Mataruška Banja
 
Banje | dodato 14.01.2009.
Detalji
DP "Mataruška i Bogutovačka Banja"
Žička bb 36210, Mataruška Banja
036/ 811 115, 811 344
Faks: 036/ 811 317
 
 
U okolini Mataruške Banje se nalazi više značajnih kulturno-istorijskih spomenika : manastiri Žiča i Studenica i srednjevekovni grad Maglić.
Planine Stolovi, Čemerno i Troglav su pogodne za šetnje, lov i planinarenje.
Mataruška Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, na desnoj obali reke Ibar, okružena padinama planina Stolovi i Čemerno. Smeštena je u parku površine 15 hektara, na nadmorskoj visini od 215 m. Mataruška Banja je udaljena 180 km od Beograda i 8 km od Kraljeva. Do banje se može doći magistralnim putem Beograd - Kraljevo, autoputem E-75 Beograd-Niš, a zatim preko Kragujevca i železnicom (Beograd - Kraljevo - Skoplje).
Mataruška Banja ima umereno-kontinentalnu klimu. Izvori mineralne vode, temperature 42-51°C, sadrže dosta sumpora (25mg/l). Lečenje se obavlja u Prirodnom lečilištu "Mataruška i Bogutovačka Banja" i Zavodu za specijalizovanu rehabilitaciju "Agens".
Mataruška Banja pruža uslove za pripreme sportista (pošto raspolaže sa fudbalskim terenom, terenima za male sportove i bazenom), za rekreaciju radnika, kongresni turizam i đačke ekskurzije.
Planine Stolovi, Čemerno i Troglav su pogodne za šetnje, lov i planinarenje, a reka Ibar za ribolov, plivanje i veslanje.
U okolini Mataruške Banje se nalazi više značajnih kulturno-istorijskih spomenika: manastiri Žiča i Studenica i srednjevekovni grad Maglić.Pogledaj i:

mataruska banja

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Niška Banja
Niška Banja se nalazi na jugoistoku Srbije, pored magistralnog pravca Niš-Sofija. Leži u podnožju Koritnika, ogranka Suve...
Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, 200 km južno od Beograda. Smeštena je na obroncima planine Goč i u dol...
Banja Koviljača
Banja Koviljača se nalazi u zapadnom delu Srbije, u regionu Podrinja. Smeštena je na desnoj obali reke Drine, u podnožju p...