Pocetna » Srbija » Banje » Banja Koviljača
 
Banje | dodato 14.01.2009.
Detalji
HTP "Banja Koviljača"
15316 Banja Koviljača
015/ 819 550, 818 252
Faks: 015/ 818 451
banjakov@eunet.yu
www.banjakoviljaca.co.yu
 
 
Arheološkim istraživanjima je utvrđeno da je područje Banje Koviljače bilo naseljeno još u rimsko doba.
Na Drini postoje uređena mesta za sportski ribolov, a na Gučevu je veliki broj izletišta.
Banja Koviljača se nalazi u zapadnom delu Srbije, u regionu Podrinja. Smeštena je na desnoj obali reke Drine, u podnožju planine Gučevo, na nadmorskoj visini od 125 m. Do Banje Koviljače se stiže magistralnim putem Ruma-Šabac-Loznica. Od Loznice je udaljena 6 km, a od Beograda 142 km.
Arheološkim istraživanjima je utvrđeno da je područje Banje Koviljače bilo naseljeno još u rimsko doba. U srednjem veku, pod zidinama "Koviljkinog grada", narod ovog kraja je pohodio izvore lekovite vode. U 17. veku bogati Turci iz Mačve i Podrinja dolaze u banju na oporavak, a 1720. ovde podižu prvi ženski hamam. Banja je u narodu bila poznata kao "Smrdan banja", zbog neprijatnih isparenja iz bare sa blatom, nastale od izvora sumporovite vode. Moderan koncept banjskog mesta počinje izgradnjom sumpornog kupatila 1907. godine.
Sumporovite mineralne vode (temperature 15-28°C) i lekovito blato predstavljaju prirodne lekovite faktore Banje Koviljače. Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitacija "Banja Koviljača", uz primenu hidroterapije, peloidoterapije, magnetoterapije, manuelnom, podvodnom i vibromasažom.
Banja je okružena jednim od najvećih i najlepših parkova u Srbiji, pogodnim za šetnje i rekreaciju. Nadaleko poznata banjska dvorana "Kur-salon" posetioce pleni svojom lepotom, a bogati enterijer nosi u sebi duh prošlih vremena i raskošnih balova.
Okolina Banje Koviljače je bogata kulturno-istorijskim spomenicima. Na planini Cer nalaze se ostaci starih gradova i utvrđenja (Kosanin i Trojanov grad), kao i spomen kosturnica, a u samoj banji su "Koviljkin grad" i Gradac.
U blizini Banje Koviljače je Tršić, rodno mesto Vuka Stefanovića Karadžića, sa etno-selom pod zaštitom države, koje posetiocima dočarava način života iz Vukovog vremena. Tu je i manastir Tronoša, u kome je smešten "Muzej ranog Vukovog školovanja", gde se Vuk učio pismenosti.
Na Drini postoje uređena mesta za sportski ribolov, a na Gučevu je veliki broj izletišta. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Sokobanja
Sokobanja se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, između planina Ozren i Rtanj, na obalama reke Moravice i na nadmorskoj visini od...
Selters Banja - Mladenovac
Selters Banja se nalazi na prostranom, šumovitom terenu u podnožju planine Kosmaj, 1 km od Mladenovca, odnosno 50 km jugois...
Mataruška Banja
Mataruška Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, na desnoj obali reke Ibar, okružena padinama planina Stolovi i Čemerno...